Премини към основното съдържание

Списание "Статистика", бр. 4/2008 г.

Публикувано на: 18.09.2009 - 00:00
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат брой 4 за 2008 г. на списание “Статистика”, в който са включени следните статии:
Elementary Index Number Theory as a Safe Foundation of a System of National Accounts - автор проф. Венец Цонев.
РЕЗЮМЕ. Авторът взема предвид факта, че по времето на Ласпер, Пааше и техните предшественици, оформили индексната теория, не е било известно такова фундаментално понятие като “съвкупност”. Авторът взема предвид също някои подходи, използвани (макар и не напълно последователно) от съвременните статистически агенции и привежда индексната теория в единна система, основана изцяло върху понятието съвкупност.
Едно достатъчно условие за еднозначни решения на факторни промени на средни равнища - автор дин Емил Христов, старши научен сътрудник.
РЕЗЮМЕ. Когато всяка абсолютна величина през дадена година или период може да се представи като резултативна чрез произведението на нейното средно равнище (интензивна характеристика) със съответното количество екстензивни единици, тя се разглежда като процес. Оттук и нейното средно равнище или интензивна характеристика се интерпретира също като процес. Когато средното равнище може да се представи като претегелена средна от групирани данни, нейната промяна за два сравнявани периода (базисен и отчетен) се дължи в общия случай на три влияния: на промените на груповите равнища на наблюдаваната характеристика, на промените на относителните дялове на тези равнища и на съвместните, но само еднопосочни промени на равнищата и относителните дялове. Чрез тези влияния промяната на средното равнище се подразделя на отделни независими части или ефекти. Формулирано и обобщено е едно достатъчно условие за еднозначно решение, което е аналогично на изведеното от автора условие при анализа на промените на абсолютни величини. Според него всеки нетен ефект от промяната на даден факторен показател се определя чрез произведението с по-малкото базисно или отчетно равнище на другия факторен показател. Ако се използва по-голямото равнище, се получават фиктивни ефекти, които взаимно се неутрализират, но изопачават нетните реални ефекти. При разнопосочни промени на двата фактора няма съвместни ефекти. Предложено е продължение на факторния анализ на промените на груповите равнища чрез различията между темповете на изменения на техните числители и знаменатели.
Агрегирана производствена функция за България - коинтеграционен подход - автор Пламен Петков, д-р, гл. ас. в катедра „Математика и статистика” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов.
РЕЗЮМЕ. В статията се изследва влиянието на труда (изразен чрез общия брой на заетите лица и отработените човекочасове) и капитала (представен чрез стойността на капитала, определена с използването на три сценария - бруто капиталообразуването, бруто образуването на основен капитал и потреблението на основен капитал) върху производството (изразено с брутната добавена стойност и брутния вътрешен продукт) в България за периода от първото тримесечие на 2000 г. до второто тримесечие на 2008 година.
За анализа на дългосрочните отношения е приложен максимално правдоподобният коинтеграционен подход на Йохансен, а за анализа на краткосрочната динамика - моделите с механизъм за коригиране на грешката. Резултатите показват, че производството, трудът и капиталът са коинтегрирани в шест комбинации, без отчитане на влиянието на сезонния фактор, и в пет комбинации, когато в моделите се използват фиктивни центрирани сезонни променливи. С комбинациите без отчитане на влиянието на сезонния фактор се установява, че в България през изследвания период е налице намаляваща възвращаемост от промените в мащаба на производството. Еластичността на капитала е между 0.26 и 0.41%, а тази на труда - между 0.05 и 0.33%. Когато в моделите се включват фиктивни сезонни променливи, е налице нарастваща възвращаемост от промените в мащаба на производството, като причината за това е на трудовия фактор, чиято еластичност се оценява от 0.33 до 1.24%. Еластичността на производството по отношение на капитала е от 0.43 до 0.87%.
Резултатите от анализа на краткосрочната динамика показват, че в моделите без отчитане на влиянието на сезонния фактор равновесието се постига за по-малко от тримесечие или в най-лошия случай за 9 месеца. При комбинациите с отчитане на влиянието на сезонния фактор за тримесечие се възстановяват между 5 и 30% от равновесното състояние.
Методологически изменения в шестото издание на “Ръководство по платежен баланс и международна инвестиционна позиция” на МВФ - автори: Диана Маринова - докторант в катедра “Международни икономически отношения и бизнес” на Университета за национално и световно стопанство - София, и Христо Генадиев - докторант в катедра “Статистика и иконометрия” на Университета за национално и световно стопанство - София.
РЕЗЮМЕ. Статистика на външния сектор, представена от двата основни статистически отчета Платежен баланс и Международна инвестиционна позиция, отразява сделките и позициите на резидентите на една държава спрямо резидентите на останалия свят. Тя е важен източник на информация за взаимодействието между икономиките на страните. Указанията на МВФ за нейното съставяне бяха ревизирани с публикуването на шестото издание на “Ръководство по Платежен баланс и Международна инвестиционна позиция” през декември 2008 година. В статията са разгледани измененията в методологията, както и основните причини или предпоставки, налагащи актуализацията. Структурата на изложението включва: общи положения за този вид статистика и указанията за съставянето u; изменения в основните принципи, понятия и класификации; изменения по отношение на отделните сметки в Платежния баланс и Международната инвестиционна позиция; и въвеждане в практиката на шестото издание на Ръководството.
 
Цена: 6.00 лева.
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Книжарницата на НСИ на ул. “П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането се извършва по следния ред:
В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. “П. Волов” № 2.
По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ