Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в годишната конференция на ръководителите на европейски статистики

Публикувано на: 25.10.2024 - 12:09

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и Мария Прокопова-Гочова, началник на отдел "Международни отношения и проекти", взеха участие в 109-тата годишна конференция на генералните директори на националните статистически институти (DGINS), която се проведе в Талин, Естония в периода 23-24 октомври 2024г. Темата на тазгодишната конференция е “Очертаване на нови хоризонти на официалната статистика”. Събитието се организира от Евростат и статистическата служба на Естония.

По време на конференцията бяха обсъдени множество въпроси, свързани с бъдещето и развитието на Европейската статистическа система (ЕСС). Сред разглежданите теми бяха необходимостта от нови услуги за предоставяне на данни, които да отговарят на нуждите на заинтересованите страни и на нововъзникващите тенденции в технологиите, както и нови и ефективни начини за взаимодействие с потребителите. Като ключови фактори за осъществяването на тези приоритети бяха подчертани доброто сътрудничество между националните статистически институти и академичните среди, частния и публичния сектор, както и ефективната координация на европейско ниво за предоставяне на висококачествени статистически данни.

Конференцията DGINS е най-важният форум в Европейския съюз за дискусии относно новите възможности и предизвикателства в производството на официална статистика, споделяне на практически опит и знания в рамките на Европейската статистическа система. Събитието се провежда ежегодно в една от държавите-членки на ЕС.

На 24-25 октомври се проведе и 57-ото редовно заседание на Комитета на европейската статистическа система (КЕСС). На него бяха обсъдени последващите действия след третия кръг партньорски проверки, програмата за иновации на ЕСС, както и беше представен документ за обща позиция на ЕСС за бъдещето и стратегическите приоритети на Европейската статистика.