Премини към основното съдържание

НСИ представя изложбата „Младежите на България в европейското семейство“ в навечерието на Европейския ден на статистиката – 20 октомври

Публикувано на: 16.10.2024 - 17:27

Изложба, посветена на младите хора на България откри днес Националният статистически институт в пространството Галерия на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Инициативата се организира за пета поредна година съвместно със Столична община, като тазгодишното издание е под надслов „Младежите на България в европейското семейство“ и е по повод Европейския ден на статистиката - 20 октомври.

Кой е „най-младият“ град в България, какъв е делът на заетост на младите хора у нас в различните възрастови групи от 16 до 29 години, колко са висшистите, какви са интересите им. На тези и още много въпроси жителите и гостите на столицата ще намерят отговорите на 28 авторски пана на български и на английски език, на които са представени статистически данни за младите хора от 16 до 29-годишна възраст в София и България, сравнени с връстниците им в Европейския съюз.

Заместник-председателят на НСИ проф. д-р Михаил Кончев при откриването на изложбата акцентира върху сравнителните статистически данни за предизвикателствата пред младите хора – физическа активност, социален  живот, свободно време, образование и други.

Изложбата е част от дългосрочната програма на Националния статистически институт за повишаване на статистическата грамотност сред младите хора, с цел да могат да четат, разбират и анализират данните, както и да знаят къде и как да търсят информация.

На национално ниво, съвместно с общински, областни администрации и териториалните статистически бюра, изложбата на НСИ бе представена във Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Бургас и Благоевград.

В София експозицията може да бъде разгледана до 30 октомври, като и тази година НСИ отправя предизвикателства към посетителите . Първото е да изпратят селфи от някое от паната на [email protected] , за да участват в томбола с награди. Второто предизвикателство е към по-любознателните, които могат да участват във викторината „Сканирай и спечели“.