Премини към основното съдържание

Преки чуждестранни инвестиции и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2023 година (предварителни данни)

Публикувано на: 30.08.2024 - 11:00

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към 31.12.2023 г. възлизат на 32 566 млн. евро по текущи цени.

През 2023 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 13 527 млн. евро. Следва секторът на услугите (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство) - 7 793 млн. евро.

В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ са направени с 1.5 процентни пункта повече преки чуждестранни инвестиции в сравнение с предходната година, докато в сектор „Строителство“ те намаляват с 0.1 процентни пункта.

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 33 586 млн. лв. по текущи цени.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са направени в сектора на индустрията (с изкл. на строителството) - 9 053 млн. лв., следван от сектора на услугите (търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство) със 7 749 млн. лева.

В структурата на разходите за ДМА се наблюдава нарастване в сектора на промишлеността, като относителният им дял се увеличава с 1.0 процентни пункта в сравнение с 2022 г., и спад в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 2.1 процентни пункта.

През отчетната годината е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства с 2.1 процентни пункта в сравнение с предходната година и достига 36.8%. Нарастват и инвестициите за машини, производствено оборудване и апаратура с 0.3 процентни пункта, като формират съответно 28.4% от общия обем инвестиции в ДМА. Същевременно се наблюдава спад на инвестициите при закупуването на земя и други разходи с по 1.2 процентни пункта и достигат съответно 7.1 и 14.0%, докато при транспортните средства няма промяна спрямо предходната година.

Статистическа област