Премини към основното съдържание

Официално приключи процесът по присъединяване на България към Комитета по статистика към ОИСР

Публикувано на: 08.08.2024 - 16:31

С официално писмо от председателя на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) г-н Геир Акселсен председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов беше информиран за успешното приключване на прегледа по присъединяването на България към Комитета.

Националният статистически институт получи висока оценка за ефикасната координация на националната статистическа система, както и за високото качество на произвежданата от него и органите на статистиката официална статистическа информация, в съответствие с най-добрите практики и стандарти на ОИСР.

Специално внимание се обръща на добре развитата правна и институционална рамка, солидната инфраструктура от данни, регистрите, с които НСИ разполага, както и дългогодишния опит на служителите на НСИ в провеждането на теренни изследвания и преброявания, гарантиращ висока степен на отговор от респондентите, дори и при доброволните изследвания. Екипът на НСИ получи специална благодарност за доброто сътрудничество с дирекция „Статистика и данни“ на ОИСР в рамките на проведените през 2023 г. и 2024 г. мисии на място в НСИ за преглед на съвместимостта на националното законодателство по единствения правен инструмент на ОИСР в областта на статистиката – „Политиката на Съвета на ОИСР за добра статистическа практика“.

През месец юни 2024 г. делегация от експерти на НСИ и БНБ, ръководена от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов, взе участие в 21-ото заседание на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката в централата на ОИСР в Париж, по време на което се проведе и официалното изслушване в рамките на прегледа по присъединяване на България към организацията.