Премини към основното съдържание

НСИ отпразнува 144 години от създаването на българската статистика

Публикувано на: 26.06.2024 - 17:26

НСИ отбеляза 144-годишнината от създаването на статистическата институция в България. На официалното честване присъстваха заместник-председателят на 50-ото Народно събрание Росица Кирова, министърът на туризма Евтим Милошев, народният представител Климент Шопов, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова,  представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров, председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, председателят и секретарят на Националния статистически съвет доц. Екатерина Тошева и проф. Силвия Трифонова, членове на НСС,  представители на работодателските и синдикалните организации, ръководството на НСИ и др. 

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов представи пред гостите най-важните моменти от историята на статистическата институция в България, направи преглед на постигнатото до момента по отношение на подобряване на условията на работа в Централното управление и териториалните структури на института и на повишението на възнагражденията в системата на НСИ. Доц. Атанасов открои и успехите на институцията в рамките на международното сътрудничество и по-конкретно пълноправното членство в ОИСР. На 18 юни в рамките на 21-ото заседание на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката към ОИСР се проведе изслушване на нашия екип в централата в Париж, което премина без забележки към българската статистика. Получихме изключително висока оценка и получихме зелена светлина да бъдем пълновправен член на Комитета по статистика, подчерта доц. Атанасов.

Генералният директор на Евростат Мариана Коцева изпрати видеообръщение към ръководството и служителите на НСИ. Гостите на тържественото честване бяха поздравени и от министъра на туризма Евтим Милошев. Доц. д-р Атанас Атанасов получи поздравителни адреси от президента Румен Радев, заместник-председателят на 50-ото Народно събрание Росица Кирова, министър-председателят Димитър Главчев, заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова, д-р Петко Николов - министър на икономиката и индустрията, д-р Георги Тахов – министър на земеделието, Ивайло Иванов – министър на труда и социалната политика, Атанас Запрянов – министър на отбраната, Росен Карадимов – министър на иновациите и растежа, Георги Глушков – министър на младежта и спорта, Найден Тодоров – министър на културата, кмета на София Васил Терзиев.

Поздравления изпратиха още председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров, председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, директорът на Националния център за обществено здраве и анализи проф. д-р Пламен Димитров дм, Силвия Георгиева  - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Добри Митрев – председател на БСК, Цветан Симеонов – председател на БТПП, Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриални капитал, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“ Кремена Атанасова, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров и Евелина Милтенова – председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.