Премини към основното съдържание

Отбор Straw hats е победителят във второто издание „Дейтатон“

Публикувано на: 20.04.2024 - 14:28

Отбор Straw hats (Сламени шапки) от 51 СУ „Елисавета Багряна“, София е победителят във второто издание „Дейтатон“, организирано от Националния статистически институт.

На второ място се класира ДИАГЕА от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, Варна а трети - отбор Rachinski 1 от Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински“, Генерал Тошево.

Във финалния етап на най-новото статистическо състезание в календара на НСИ, който се проведе от 18 до 20 април в к.к. Боровец, участваха 19 отбора. Те трябваше да работят върху темата „Възможности и предизвикателства пред младежкото предприемачество по статистически данни за България“, която беше обявена непосредствено преди началото. Предизвикателството за участниците беше в рамките на по-малко от 48 часа да подготвят своите разработки.

Журито с ръководител проф. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ, даде свобода на отборите и техните ментори освен да използват данни на Евростат, НСИ и ООН и други официални източници, дори да правят и собствени проучвания и анализи. Критериите за оценка бяха: логическа структура и последователност на презентацията, обхват на анализа, използвани данни, оригиналност на идеята, умения за представяне и дизайн на презентацията.

Професор Кончев благодари на всички за вложените усилия, за нестандартните решения, въображението и интересните разработки. „Тазгодишният Дейтатон се превърна в едно наистина оспорвано състезание, благодарение на всички вас. Надявам се един ден да се видим на някое събитие за предприемачи и там да презентирате идея, която се е зародила тук.“ – добави той.

Победителите в Дейтатон-2024 ще имат възможност да преработят презентацията си в статии, които да бъдат публикувани в списание „Статистика“ в рубриката „Статистика за всеки“.