Премини към основното съдържание

Победителите в националния кръг ще представят България на финала на Европейската олимпиада по статистика

Публикувано на: 13.04.2024 - 15:41

По два отбора от двете категории завоюваха правото да представляват България на седмото издание на Европейската олимпиада по статистика. Това са Search от ПМГ „Христо Смирненски“, Перник и CoffeeNG от Втора АЕГ „Томас Джеферсън“, София в категория А и Prima от ВТГ „Георги С. Раковски“, Варна и Daimos от ПМГ „Иван Вазов“, Добрич в категория Б. Победителите бяха обявени след публичното изслушване, което се проведе на 13 април в София. За финалния кръг на националното ниво на състезанието се класираха шест отбора в категория А (ученици от X до XII клас) и пет отбора в категория Б(ученици от VIII до IX клас) . Според регламента оценката на участниците се формира от онлайн гласуването, което е с тежест 25%, още 25% ще добави публиката в залата, а оценката на журито ще донесе 50% за окончателния резултат.
„Знаете колко важни са първите седем години за развитието на човека. Мога с гордост да кажа, че през това време не спряхме да ви провокираме да израствате, да формирате знания и умения, да развивате вашите изследователски решения и иновативното мислене“, посочи в приветствието си към участниците председателят на журито на конкурса и заместник-председател на НСИ проф. д-р Михаил Кончев. Тези седем години бяха изключително успешни и ще продължим напред със същите темпове, посочи той.
Членове на журито са Антоанета Илкова – директор на дирекция „Многосекторна статистика, методология и регистри“ в НСИ, проф. д-р Силвия Трифонова – преподавател в УНСС и секретар на Националния статистически съвет, доц. д-р Ралица Ковачева – преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  
В заключителния етап на събитието се присъедини и председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов, който поздрави участниците и пожела успех на победителите в европейския кръг на надпреварата.
В тазгодишното издание на Европейската статистическа олимпиада в България участваха рекорден брой отбори – общо 523 в двете категории от 148 училища в цялата страна. Тази година статистически рекорд има и в данните за онлайн гласуването – общо 38 758 гласа, което е с близо 15 760 гласа повече в сравнение с миналата година.
Четирите отбора ще представят България на европейския финал в началото на юни в Люксембург. Тяхната задача ще е да изработят двеминутен видеоклип по представената идея, който трябва да изпратят до 13 май. Победителите в европейския кръг ще станат известни на 6 юни и ще получат ваучери на стойност 400 евро за всеки член на отбора.