Премини към основното съдържание

Доц. Атанасов в НС: В историята на НСИ няма случай на манипулиране на данни

Публикувано на: 27.03.2024 - 13:10

За 144 години от създаването на Националния статистически институт няма доказан случай на манипулиране на данни. Това заяви председателят на НСИ по време на изслушване в Народното събрание във връзка със статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството на Република България за приемане на еврото и влизане на Република България в Еврозоната. Вносители на предложението за изслушване са народните представители Петър Петров и Маргарита Генчева от Политическа партия „Възраждане“.

„НСИ стриктно следва статистическата теория и практика, която е утвърдена не само в България и ЕС, но и в света. Спазваме Кодекса на европейската статистическа практика, а качеството на данните се проверява по 84 показателя. Ние сме подложени на ежемесечни проверки, по време на които детайлно се проверява произвежданата информация. Например данните за инфлацията не се публикуват на сайта на Евростат, ако не са проверени от институцията“, обясни председателят на НСИ. Той беше категоричен, че няма нито една забележка по отношение на дейността на институцията.

През есента в България ще пристигне специална мисия на Евростат, която ще бъде посветена само на данните за инфлацията. От вчера в НСИ започна мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чиято цел отново е проверка на статистическата информация и готовността на България за присъединяване към ОИСР, съобщи председателят на НСИ. Според доц. Атанасов дебатът е много важен, защото едно от качеството на статистическата информация е именно прозрачност и публичност.

„Аз съм първият председател в историята на НСИ, който беше избран чрез публичен конкурс с ясни критерии, който продължи три месеца и половина и на който се явиха 13 кандидата. Ако някой се опита да окаже натиск върху НСИ или да подмени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката“, посочи председателят на НСИ по време на изслушването в Народното събрание.

Видеозапис от изслушването е публикуван на: https://www.parliament.bg/bg/video/ID/1732 (Видеоархив 2, Част 1)