Премини към основното съдържание

Рекорден брой отбори ще се състезават на Европейската статистическа олимпиада за ученици

Публикувано на: 11.01.2024 - 10:54

Общо 523 отбора от 148 училища в страната се регистрираха за националния кръг на седмото издание на Европейската статистическа олимпиада. Рекордният брой участници показва огромния интерес към статистическото състезание. За приз в Категория А ще се състезават общо 214 отбора, а в Категория Б – 309 отбора. 

Очаквано най-голям е броят на отборите от София – общо 82 тима от 25 училища, на крачка след тях са представителите от Гоце Делчев – 81 отбора от 6 училища в града ще участват в престижната статистическа надпревара. И тази година традиционно голям е интересът към олимпиадата от образователните институции в Добрич, Пазарджик, Русе, Бургас, Варна. Отбори са регистрирани и от малки населени места като Сливница, Генерал Тошево, Ветово и др. С по един отбор ще участват и училища от Радомир, Поморие, Айтос, Златица, Димитровград, Костинброд, Кюстендил, Левски, Стара Загора и Велико Търново. 

Европейската статистическа олимпиада се организира от Евростат и в нея участват отбори от 20 държави-членки, сред които и България. Целта на инициативата е да се повиши функционалната грамотност на учениците и интереса към статистиката и се акцентира на нейната водеща роля във всички сфери на живота на обикновените хора  и на съвременното общество като цяло. Състезанието е предизвикателство и към учителите да използват  иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки и да насърчават учениците да работят в екип в предлагането на общи решения.

Състезанието се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език, а европейският - на английски език.

Информация за регламента може да намерите тук: https://www.nsi.bg/esc-2024/