Премини към основното съдържание

НСИ и „Софияплан“ ще си сътрудничат в обмена на данни за градската среда

Публикувано на: 08.11.2023 - 17:10

Националният статистически институт и Общинското предприятие „Софияплан“ ще си сътрудничат при обмена на данни, свързани с различните аспекти на градската среда и развитието на Столичната община. Това предвижда споразумението, подписано днес от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и директора на ОП „Софияплан“ арх. Жоржета Рафаилова.

Двете организации планират участие в общи инициативи, насочени към развитието на града, както и в национални и международни проекти. „Нашето взаимодействие ще бъде от полза от една страна за подобряване на качеството на статистическите изследвания, които НСИ провежда, а от друга – при подготовката на планове за развитие на градската среда и при обсъждането на стратегии и политики за устойчивото развитие на Столичната община, защото всички искаме да живеем в по-приветлив и добре организиран модерен град“, посочи доц. Атанасов. Разчитаме на партньорството с НСИ, което е изключително важно за нас, тъй като не бихме могли да си свършим нашата работа, заяви арх. Рафаилова.  Експерти на НСИ и на „Софияплан“ периодично ще обменят експертиза и добри практики, свързани с  планирането и мониторинга на политиките на местно ниво.

Доц. Атанасов и арх. Рафаилова обсъдиха и участието на „Софияплан“ като партньорска институция в процеса по надграждането на информационна система (ИС) „Мониторстат“. Предвижда се до края на 2025 г. „Мониторстат“ да се превърне в основния технологичен инструмент за планиране и управление на изпълнението на националните стратегически документи. Проектът по надграждането на ИС „Мониторстат“ се реализира по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.