Премини към основното съдържание

Обръщение на председателя на НСИ по повод 20 октомври - Европейския ден на статистиката

Публикувано на: 20.10.2023 - 08:00

 

Уважаеми колеги и приятели,

Днес отбелязваме Деня на европейската статистика. На 20 октомври за пореден път обръщаме поглед към работата на статистиците. Тяхната работа по събиране, обработка и разпространение на информацията е необходима за развитието на държавата, обществото и на целия Европейски съюз.

През 2023 г. мотото на празника „Статистика за по-добро развитие в един бързо променящ се свят“ отразява изключително точно ситуацията, в която живеем – бурен технологичен прогрес, необратими климатични промени и драматични геополитически процеси. В последните три години България понася последователно ударите на ковид пандемията, икономическите кризи и военните конфликти по света. Всички тези предизвикателства ни изправят пред различни ситуации, които изискват точни, обосновани и навременни решения.

И тук на помощ идват качествените, достоверни и актуални статистически данни, въз основа на които се управляват обществено-икономическите отношения. Официалната статистика трябва да запази своята централна роля и да допринася при вземането на решения, провеждането на информиран обществен дебат, укрепването на социалното и икономическо развитие и борбата с дезинформацията, се казва в изявлението на Евростат по повод днешния празник.

В епохата на изкуствения интелект и безпрецедентното роене на източниците на информация за нас, статистиците, едно от най-големите предизвикателства е професионалното отношение и работа с данните. Затова един от приоритетите в работата на Националния статистически институт е постоянното разширяване на пакета от услуги и данни, които да са достъпни до всички потребители. За целта поддържаме диалог и сътрудничество не само с органите на Националната статистическа система и държавните институции, но и с национално представените организации на работодателите и синдикатите, сдружения и неправителствени организации, които от години последователно работят за подобряване на живота на хората.

Продължаваме и дългогодишните ни усилия за повишаване на статистическата грамотност, защото дълбоко вярваме, че широката общественост трябва да се доверява на официалната статистика, а данните да се използват добросъвестно. С професионализъм и упоритост се противопоставяме на фалшивите новини, защото те са средство за манипулации на обществото и вредят на демократичното развитие на страната.

Ще завърша с част от изявлението на Евростат: „Посланието на Деня на европейската статистика през 2023 г. е, че трябва да засилим централната роля на официалната статистика в създаването на по-справедлив и по-устойчив свят“.

           

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Доц. д-р Атанас Атанасов

Председател на НСИ