Премини към основното съдържание

Седма европейска олимпиада по статистика за ученици 2023/2024

Публикувано на: 17.10.2023 - 13:57

В навечерието на 20 октомври – Европейския ден на статистиката, Националният статистически институт (НСИ) дава началото на Седмата европейска олимпиада за ученици 2023/ 2024 (ЕОС), която се организира от Евростат и държавите - членки на ЕС.

Регистрацията започва на 17 октомври 2023 г. и ще приключи на 7 януари 2024 година!

Олимпиадата се провежда в два кръга: национален и европейски. Право на участие в националния кръг имат учениците от средните училища в България. Възрастово са разделени в две категории: категория А (ученици от X - XII клас) и категория Б (ученици от VIII - IX клас). Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от един до трима ученици от една категория с учител ментор от същото училище. Класираните от първо до пето място в националния кръг се допускат до участие в „публичен кръг“, от който се излъчват по два отбора от всяка категория, които продължават състезанието в европейския кръг.

На официалния сайт на Олимпиадата - https://www.nsi.bg/esc-2024, е публикувана пълната информация - регламент, календар, награди, архив и помощни материали.

В шестте проведени досега олимпиади са участвали над 5 000 ученици от цялата страна. През 2022 г. български отбор се класира на първо място в Европа (в категория А), а другите ни отбори неизменно са в челото на класациите. Българското участие в това престижно международно състезание е повод за гордост и радост от успехите на учениците ни.

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на хората. Цели на организаторите са и мотивирането на учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки, както и работата в екип, където учениците чрез сътрудничеството помежду си намират общи решения.

Екипът на НСИ, провеждащ Олимпиадата, е на разположение на участниците за всички срокове и етапи в календара на олимпиадата, за обявяването на резултатите и победителите в националния етап, за провеждането на публичния кръг и за достигналите до европейската надпревара. Електронният адрес, на който Ви очакваме, е: [email protected].

Станете част от света на статистиката!