Премини към основното съдържание

Заместник-председателят на НСИ участва в 21-та Международна конференция на статистиците по труда

Публикувано на: 11.10.2023 - 15:04

Заместник-председателят на НСИ Диана Янчева участва в 21-та Международна конференция на статистиците по труда, която се провежда в централата на Международната организация по труда в Женева, Швейцария в периода 11-20 октомври 2023 година.

Конференцията се организира на всеки пет години от 1923 г. насам и е основният форум, по време на който държавите обсъждат и формулират препоръки, резолюции, стандарти и мерки за изготвяне на статистика в областта на труда.

Тази година се отбелязва и 100 годишнината от провеждането на първата конференция на статистиците на труда и приемането на първите стандарти в областта на статистиката на труда, позволяващи да се постигне по-голяма съпоставимост между данните на отделните държави.

Обсъжданите теми на тазгодишната сесия са стандартите за изготвяне на статистика за неофициалната заетост; проучване на концепции, статистически дефиниции и методи за измерване на различни аспекти на достойния труд, включително индикатори, от глобалната рамка за мониторинг на Програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 г.; насилието и тормозът на работното място; Международната стандартна класификация на професиите (ISCO-08); международната трудова миграция; статистиката на детския труд; принудителния труд и други.