Премини към основното съдържание

НСИ ще предоставя статистическа информация на общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса „битови отпадъци“

Публикувано на: 13.09.2023 - 12:20

Националният статистически институт ще предоставя на всички български общини безвъзмездно детайлна статистическа информация, произведена от Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Информацията е необходима на общините за разработването на бъдеща методика за изчисляване размера на такса „битови отпадъци“. Това е записано в рамковото споразумение, подписано днес от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева.

На специален брифинг за медиите те разясниха, че на база на споразумението общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата. Получената информация е необходима на общините, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса „битови отпадъци“, която да влезе в сила от 2025 г.

„Подписването на това споразумение е в резултат на дългогодишната съвместна работа между НСИ и НСОРБ. При всички преброявания досега ние работим в своеобразна симбиоза – и двете страни имат взаимна полза, а общият резултат от дейността ни е полезен за цялото общество.“ – отбеляза доц. Атанасов.

Силвия Георгиева подчерта, че общините имат още много работа до достигането на окончателен резултат. „Днес ние правим още една стъпка към промяната в начина на изчисляване на такса „битови отпадъци“ и сме убедени, че с коректната и точна статистическа информация, която получаваме, по-лесно ще можем да направим прецизни изчисления за всяка община.“ – допълни тя.

Следващата стъпка е кметовете на общини да сключат регионални споразумения със съответното Териториално статистическо бюро, в което да регламентират конкретните данни, които ще им бъдат нужни. По този начин общините ще получат безвъзмездно необходимата им информация за ползвателите на услуги.