Премини към основното съдържание

НСИ и УНИЦЕФ представиха нови данни за ситуацията на децата в България и по света

Публикувано на: 01.06.2023 - 15:00

По повод Деня на детето – 1 юни, Националният статистически институт (НСИ) и УНИЦЕФ България отбелязаха празника със съвместна пресконференция.

На събитието присъстваха председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и Кристина Де Бройн – представител на УНИЦЕФ за България, а Магдалена Костова – директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ представи новата публикация на НСИ „Децата на България“ 2022.

„Днес за първи път НСИ представя специална публикация, посветена на децата. В нея са включени всички данни, които събираме и публикуваме, като целта е цялата информация за децата, с която разполагаме, да бъде на едно място и да бъде от полза за всички институции и организации, призвани да защитават правата на децата и да работят за по-доброто им благосъстояние. За нас като общество няма по-важна задача от тази да осигурим добро образование, стабилно здравеопазване и жизнена перспектива за нашите деца“, посочи в началото на пресконференцията председателят на НСИ. Той съобщи, че НСИ ще използва тези данни при разработването на национален списък с индикатори за устойчиво развитие, които ще бъдат дългосрочно проследявани в следващите години. В процеса са включени около 30 държавни и неправителствени институции, сред които са Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.

„Надяваме се традицията да обобщаваме данните за децата в специализирана публикация да продължи и в следващите години“, каза Магдалена Костова след представянето на публикацията.  

От своя страна Кристина де Бройн представи данни от регионалния доклад: „Положението на децата в Европа и Централна Азия“, който вече е достъпен и на български език. В него се прави преглед и общ анализ на ситуацията  на децата в региона, включително в България. „В днешната информационна епоха имаме уникалната възможност да събираме по-разнообразни и по-качествени данни в по-голям мащаб от всякога. И когато предоставим тези данни в ръцете на хората, вземащи решения, можем да осигурим по-мощна и ефективна промяна за децата.“, допълни Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България.