Премини към основното съдържание

Позиция на Националния статистически институт по повод твърдения на бивш служител

Публикувано на: 27.01.2023 - 13:37

Във връзка с твърдение на лице, представящо се за бивш служител на Националния статистически институт в ефира на Нова телевизия, че е нападнато от свой колега, а НСИ прикрива случая, трябва да отбележим, че твърденията му са манипулативни и в огромна степен неверни.

През октомври 2022 година получихме сигнал за конфликт между двама служители на НСИ, в резултат на което веднага беше назначена проверка и бяха сезирани институциите по компетентност. Ръководството на НСИ веднага предприе следните действия по случая:

  1. Проверени са записите от камерите в НСИ и там не се вижда да има подобно нападение или агресия.
  2. Назначена беше дисциплинарна комисия и бяха разпитани служителите, като са съставени съответните протоколи.
  3. Събрана е допълнителна информация и всички материали са предоставени на полицията по компетентност, включително записите от камерите. НСИ оказва пълно съдействие на институциите по разследване на случая.
  4. Наказания могат да бъдат налагани едва след приключване на разследването.

В ефира на Нова телевизия бяха изречени неистини, които се налага да бъдат опровергани:

  1. Отделът в който работеше въпросният служител не е променян.
  2. Служителите, които са напуснали отдела, са спечелили конкурс в държавната администрация и всички те са напуснали заради по-високо заплащане. Няма нито едни служител, който да е напуснал заради посочения сигнал. Включително служителят подал сигнала се е преместил в друга държавна институция заради по-високо възнаграждение. Всичко това е удостоверено писмено чрез собственоръчно подадени от тях анкетни формуляри.

Ръководството на НСИ не толерира по никакъв начин агресията – нито във вербална, нито във физическа форма.

Все още не сме уведомени да е приключила проверката и затова повече информация не може да бъде предоставена на този етап. В случай, че се докаже наличието на насилие, съответният служител ще бъде наказан. Ако се докаже, че посочените твърдения не са верни, НСИ ще потърси отговорност за накърняване на доброто име на институцията.