Премини към основното съдържание

Доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ връчи грамоти на ученици от Професионална гимназия по икономика - Сливен

Публикувано на: 09.12.2022 - 15:00

На 7 ноември 2022 г. отдел „Статистически изследвания - Сливен“ при ТСБ - Югоизток, организира тържествена церемония за връчване на грамоти на ученици от Професионална гимназия по икономика (ПГИ) „Проф. д-р Димитър Табаков“ -  Сливен, победили в първото по рода си в страната статистическо състезание за инфографика на тема: „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни през погледа на учениците“.

Събитието се проведе в зала „Георги Данчев“ в сградата на Областна администрация - Сливен.

Присъстваха Антоний Андонов, заместник-областен управител на област Сливен, доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на Националният статистически институт (НСИ), г-жа Антоанета Илкова, директор на дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“ в НСИ, г-жа Калина Казанджиева, директор на ТСБ - Югоизток, г-н Антон Георгиев, началник на отдел „Статистически изследвания - Сливен“, г-жа Ива Тарагошева, старши експерт по  професионално образование и обучение в Регионално управление на образованието – Сливен, г- н Димитър Добрев, директор на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ -  Сливен, преподаватели и ученици от ПГИ и представители на ТСБ - Югоизток.

В състезанието се включиха 53 ученици от осми до дванадесети клас от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“. Те бяха разпределени в две възрастови категории: Категория А -  ученици от X, XI и XII клас и Категория Б -  ученици от VIII и IX клас.

Инфографиките, които учениците подготвиха с помощта на ментори - икономисти и IT специалисти, бяха изработени въз основа на данни, публикувани на сайта на НСИ.

Оценяването на работата на учениците беше извършено от жури с председател доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ. В състава на журито бяха още: г-жа Антоанета Илкова, директор на дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“ в НСИ, г-жа Калина Казанджиева, директор на ТСБ - Югоизток, г-н Антон Георгиев, началник на отдел „Статистически изследвания - Сливен“ при ТСБ - Югоизток, г-жа Елена Кънчева, заместник-директор на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ и г-н Васил Василев, ръководител направление ИКТ в ПГИ.

В своето изказване доц. д-р Михаил Кончев наблегна на същественото значение на подобно състезание за популяризиране на статистиката като наука сред учениците.

Доц. д-р Михаил Кончев и г-н Антоний Андонов връчиха грамоти на учениците от осми до дванадесети клас на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ -  Сливен, класирали се на първите места в двете категории, а също така и поощрителни награди за „говорещи“ инфографики.

Победители в двете категории на състезанието „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни през погледа на учениците“ са:

Категория А - Седеф Байрактарова

Категория Б - Александра Пашова

В заключение г-н Антоний Андонов предложи учениците от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ да гостуват на Областна администрация - Сливен, за да се запознаят с дейността на държавната институция и подчерта позицията си, че   статистическите данни са полезни при разработването на стратегии, проекти и за вземането на отговорни управленски решения.