Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ и президентът на КНСБ обсъдиха бъдещо сътрудничество

Публикувано на: 02.12.2022 - 17:00

На среща в централата на Конфедерацията на независимите синдикати в България председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров. На срещата присъства и директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

Срещата протече в дух на партньорство. Синдикалните лидери подчертаха значимостта на статистическата информация и необходимостта от нея за доброто функциониране на една страна. Пламен Димитров обърна внимание на данните за пазара на труда, които НСИ предоставя. Той изрази желание тази информация да се обогати с още данни за колективното трудово договаряне.

От своя страна доц. Атанасов сподели, че това би било възможно при положение, че има пълна обмяна на административни данни между институциите, каквато все още няма. „Моите намерения са да задълбочим съвместната си дейност не само с държавните институции, но и със социалните партньори. Ние имаме нужда от съдействието и на работодателите, и на синдикатите, за да можем да сме си полезни взаимно. Да знаем какви са техните очаквания към статистическите данни, за да произведем полезен за цялото общество продукт“ - подчерта той.

По време на разговора бяха обсъдени и темите за ревизиите на статистическите данни, за сигурността на информацията, за Кодекса на европейската статистическа практика, по който и НСИ работи и който е гаранция за производството на качествени и навременни статистически данни.

Участниците в срещата си обещаха скоро да проведат нов разговор дори в по-широк състав, на който да бъдат поставени конкретни важни за обществото казуси.