Премини към основното съдържание

НСИ награди победителите в конкурса за статистическо есе за ученици 2022

Публикувано на: 03.11.2022 - 17:10

На 3 ноември 2022 г. в зала „Пресцентър“ на Националния статистически институт (НСИ) се състоя церемония по награждаването на победителите в конкурса за статистическо есе за ученици 2022 година. На събитието присъстваха доц. д-р Атанас Атанасов - председател на НСИ, доц. д-р Михаил Кончев - заместник-председател на НСИ, Антоанета Илкова - директор на дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“, служители в Централно управление и спечелилите първо и второ място в състезанието, както и сборна група ученици от 5, 6 и 7 клас от 109 ОУ „Христо Смирненски“ в София, които получават поощрителна награда за представеното есе.

В приветственото си слово председателят на НСИ очерта важната роля, която играят знанията и уменията по статистика в образователния процес. Функционалната статистическа грамотност помага на подрастващите, като формира у тях културата на ползване на статистическата информация в усвояването на материала по природните науки, икономическите специалности и информационните технологии. При връчването на наградите беше поставен акцент върху необходимостта от тясна комуникация между учениците, учителите, родителите и НСИ, за да се изгради доверие към данните на официалната статистика, която работи по утвърдена методология, проверява резултатите от изследванията и не прави компромиси с истината.

От своя страна наградените благодариха за високата оценка за техния труд, споделиха вълнението си от прекрачването на прага на статистическата институция в България и разказаха за бъдещите си планове и мечти. С признанието за усилията им те получават стимул да продължат да задълбочават знанията и уменията си по статистика и да прилагат наученото в бъдещата си професионална реализация.