Премини към основното съдържание

Шеста европейска олимпиада по статистика за ученици 2022/2023

Публикувано на: 19.10.2022 - 13:00

По случай 20 октомври - Европейския ден на статистиката, НСИ обявява началото на Шестата европейска олимпиада по статистика за ученици (ЕОС). Тя се организира от Евростат и 19 от държавите - членки на ЕС. Към страните, които традиционно участват, тази година се присъединява Словакия.

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на хората. Същевременно целта е да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки и да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничеството като средство за намиране на общи решения.

Както и досега, олимпиадата се провежда онлайн в два кръга: национален и европейски. Право на участие в националния кръг имат учениците от средните училища в България, разделени в две категории: категория А (ученици от X - XII клас) и категория Б (ученици от VIII - IX клас). Състезанието e отборно, като всеки отбор се състои от един до трима ученици от една категория с учител ментор. Първите пет отбора в националния кръг могат да участват в Публичния избор на представители на България в европейския кръг на олимпиадата.

На официалния си сайт Националният статистически институт (НСИ) създаде уебпространство https://www.nsi.bg/esc-2023/, в което е публикувана пълната информация за състезанието - регламент, календар, награди, архив и помощни материали. През изминалите пет години над 5 000 български ученици от цялата страна взеха участие в олимпиадата. С всяка следваща година постиженията стават все по-големи. През 2022 г. отбор от София зае първо място в категория А, а останалите ни представители попаднаха в топ 20 на участвалите. Знанията и уменията се повишават, а крайното класиране е повод за радост и гордост от българската образователна система.

Екипът на НСИ, който отговаря за провеждането на ЕОС, ще бъде на разположение на участниците - ще им помага организационно, ще ги информира за всички срокове и етапи на състезанието, ще обявява резултатите и победителите в националния кръг. Нашият електронен адрес е: [email protected].

 

Регистрацията започва на 20 октомври 2022 година.

Запишете се и участвайте! Станете част от общността, за която статистиката е призвание и начин на мислене!

Очакваме Ви!