Премини към основното съдържание

Делегация от Държавния статистически офис на Република Северна Македония е на обучение за управление на качеството в НСИ

Публикувано на: 31.08.2022 - 18:00

„Качеството е ключов елемент за производството на статистическата информация. То гарантира надеждността на информацията и дава възможност данните да бъдат използвани по най-добрия начин. Качеството е атестация за работата на статистиците“, каза в приветствието си към делегацията от Държавния статистически офис на Република Северна Македония председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов. Той обърна внимание, че Националният статистически институт на Република България е сертифициран по стандарта за управление на качеството ISO 9001 от 2015 г., а по стандарта за информационна сигурност ISO 27001 от 2018 година. В момента НСИ вече има и внедрена Интегрирана система за управление, съобразена с двата стандарта.

В словото си доц. Атанасов сподели колко се радва, че представителите на македонската статистика са първите международни гости, които той посреща като ръководител на институцията. „НСИ и Държавният статистически офис на Република Северна Македония имат традиции в съвместните си инициативи и аз съм убеден в ползите от това сътрудничество“, завърши словото си председателят на НСИ.

Ръководителят на македонската делегация Мира Тодорова благодари на НСИ за обмяната на опит в областта на качеството, като изтъкна още веднъж важността за обществото статистическите служби да разпространяват качествени данни. Тя също подчерта доброто сътрудничество между двете институции.

Предстоящото обучение за управление на качеството ще продължи три дни и ще включва теми като изработване на стратегия за изграждане на Национална статистическа система, внедряване на система за управление на качеството за цялата система, представяне на ИТ инструментариум за създаване, поддържане и съхранение на документация на статистическия процес, базиран на GSBPM и др.