Премини към основното съдържание

Потвърден е сертификатът за информационна сигурност и за управление на качеството на НСИ

Публикувано на: 20.01.2022 - 13:15

НСИ премина успешен одит и отново беше сертифициран по водещите международни стандарти за информационна сигурност и за управление на качеството ISO 27001 и ISO 9001. На 19 януари председателят на института Сергей Цветарски получи Сертификата за Интегрираната система за управление от ръководителя на сертификационната организация „РИНА България“ Калин Панев. „За НСИ водещи са нуждите на потребителите. Затова положихме много усилия да въведем тази система и да осигурим както качеството на нашата работа и на данните, които представяме пред обществеността, така и най-високата защита на информационните ни системи“, каза по време на церемонията Цветарски.

Внедряването на Интегрираната система за управление, съобразена с двата стандарта, започна през 2020 г. и премина редица одити през 2021 година. Тази система позволи създаването на хармонизирана структура на управление, подобри както процесите за управление на качеството на статистическите услуги и продукти, така и тези за информационна сигурност, създаде нужните условия за управление на риска.

НСИ е сертифициран по стандарта за управление на качеството ISO 9001 от 2015 г., а по стандарта за информационна сигурност ISO 27001 от 2018 година. Новият  тригодишен сертификат за вече Интегрираната система за управление по двата стандарта е по-ефективен и по-икономичен подход. В пълна степен той отговаря на всички международни изисквания и гарантира качеството и информационната сигурност на цялата статистическа и информационна инфраструктура на НСИ както на национално, така и на регионално ниво.