Премини към основното съдържание

Престъпления и осъдени лица 2020

Публикувано на: 27.10.2021 - 12:20

Годишната електронна публикация на Националния статистически институт Престъпления и осъдени лица 2020 е на разположение на потребителите на статистическа информация на сайта на НСИ.

Изданието съдържа основни данни за престъпленията, завършили с осъждане, обвиняемите и осъдените лица. Публикувана е информация за дейността на окръжните, районните и военните съдилища, както и на Специализирания наказателен съд по наказателните дела от общ, частен и административен характер. Представени са сравнителни данни за престъпленията, завършили с осъждане, и за осъдените лица с влезли в сила присъди през периода 1991 - 2020 година. Включени са основни методологични бележки и аналитичен материал за престъпленията, завършили с осъждане, и за осъдените лица с влезли в сила присъди.

Информацията е систематизирана в два раздела - „Общ преглед“ и „Регионален преглед“.

В раздел „Общ преглед“ са включени данни за престъпленията, завършили с осъждане, и за осъдените лица с влезли в сила присъди по видове престъпления, пол, възраст, наложени наказания и гражданство. В отделни таблици са представени данни за престъпленията, завършили с осъждане, и за осъдените лица на възраст 14 - 17 години по пол, възраст и наложени наказания.

Регионалният преглед съдържа данни за престъпленията, завършили с осъждане, и за осъдените (включително и за осъдените непълнолетни лица) по местоизвършване на престъплението. Административно-териториалните единици „области“ са представени съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България, а териториалните единици за статистически цели - „статистически зони“ и „статистически райони“ - съгласно Класификацията на териториалните единици за статистически цели в България, която кореспондира с класификацията NUTS на Евростат.

Изданието се публикува на сайта на НСИ и може да бъде закупено на електронен носител (CD).

Цена на CD: 15.00 лева.

Изданието може да бъде закупено в:
• НСИ, дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“,
 гр. София 1038, ул. „П. Волов“ № 2
• Териториалните статистически бюра на НСИ.
 
Заплащането се извършва по следния ред:
• В брой - дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“, НСИ, гр. София 1038, ул. „П. Волов“ № 2.
• По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ
 
Статистическа област