Премини към основното съдържание

Пета европейска олимпиада по статистика за ученици 2021/2022

Публикувано на: 19.10.2021 - 14:30

През учебната 2021/2022 година ще се проведе Петата европейска олимпиада по статистика за ученици (ЕОС), която се организира от Евростат и 19 от държавите - членки на ЕС. Три нови държави се присъединяват към състезанието през тази година - Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на хората. Същевременно целта е да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки и да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничеството като средство за намиране на общи решения.

Както и досега, олимпиадата ще се проведе в два кръга: национален и европейски. Право на участие в националния кръг имат учениците от средните училища в България, разделени в две категории: категория А (ученици от X - XII клас) и категория Б (ученици от VIII - IX клас). Състезанието e отборно, като всеки отбор се състои от един до трима ученици от една категория с учител ментор от същото училище. Победителите в националния кръг могат да участват в европейския кръг на олимпиадата. За първи път в повечето държави ще бъде връчена наградата „Избор на публиката“.

На официалния си сайт Националният статистически институт (НСИ) създаде уебпространство (https://www.nsi.bg/esc-2022), в което е публикувана пълната информация за състезанието - регламент, календар, награди, архив и помощни материали. През изминалите четири години над 4 000 български ученици и учители от цялата страна  взеха участие в олимпиадата, като два пъти наши отбори се състезаваха и в  европейския кръг. Предизвикателството и вълнението е голямо за всички, а постиженията са повод за радост и гордост от българската образователна система.

Екипът на НСИ, който отговаря за провеждането на ЕОС, и през тази година ще бъде на разположение на участниците - ще им помага организационно, ще ги информира за всички срокове и етапи на състезанието, ще обявява резултатите и победителите в националния кръг. Нашият електронен адрес е: [email protected].

 

Регистрацията започва на 20 октомври 2021 година.

Запишете се и участвайте! Станете част от общността, за която статистиката е призвание и начин на мислене!

Очакваме Ви!

Eвропейска олимпиада по статистика за ученици