Премини към основното съдържание

Пловдив настигна Варна

Публикувано на: 20.09.2021 - 15:30

По 37.5 на сто от населението на градовете Пловдив и Варна са се преброили онлайн към момента, показват данните към 11.00 ч. днес, 20 септември. За сравнение в София преброените по електронен път вече са 40.8 на сто.

В отделните райони на трите най-големи града електронното преброяване не върви с еднаква скорост. В София най-висок е делът на преброените спрямо населението в район „Изгрев“ (51.9%), а най-нисък - в районите „Студентски“ и „Кремиковци“ (по 19.6%). Класацията във Варна се води от район „Приморски“ (42.2%), а в Пловдив - от район „Южен“ (36.2%).

За страната класацията по относителен дял на преброените лица по области спрямо населението в областта продължава да се води от София (столица), на второ място е Варненска област (29.5%). Третото място с равен резултат си делят областите Габрово и Русе, в които до този момент електронно са се преброили точно по една четвърт от населението.

До момента 1 627 049 души са се преброили, като са попълнили електронната карта. Те живеят в 713 678 домакинства.

Преброител в столичния квартал „Борово“ си направи специален имейл с инициалите си и „преброяване“, за да събира кодовете на електронно преброилите се. Адресът е разлепен в преброителния участък и на него хората могат да изпращат точния си адрес и уникалните кодове, които са получили.