Премини към основното съдържание

Огромен злонамерен трафик е причината за затрудненията при електронното преброяване, но теч на данни няма

Публикувано на: 15.09.2021 - 09:20

Огромен изкуствено генериран злонамерен трафик е причина за затрудненията в първите дни при попълване на електронната преброителна карта. Това става ясно от доклад на Националния статистически институт, представен пред Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии към Народното събрание. На заседанието на комисията беше изслушан председателят на НСИ Сергей Цветарски.

В доклада се посочва, че срещу инфраструктурата на НСИ е била насочена поредица от DDos атаки, като най-голямата е с капацитет 276.94 Gbps по данни на интернет доставчика, а трафикът към НСИ е бил 44 Gbps .

За атаките са уведомени ДАЕУ и ГДБОП по установен ред.

В началото, след стартирането на Информационна система „Преброяване 2021“, се наблюдава известно претоварване, а по-късно и прекъсвания на Средата за междурегистров обмен на данни (RegiX) и невъзможност за проверка на данните от регистрационната форма на електронното преброяване в Регистър „Български документи за самоличност“. Ситуацията е овладяна с ограничаване на броя едновременно регистриращи се и увеличаване на ресурсите в МВР.

От доклада става ясно, че извършените предварителни тестове за функционалност и натоварване на системата и мониторинг на инфраструктурата са били успешни. Проведени са и тестове за проникване в електронната система, внедрени са системи за мониторинг, система за управление на информация за сигурност и управление на събития за сигурност. Осигурена е резервираност на данните, сървърите и приложенията.

„НСИ не е един самотен остров и не изпълнява тази задача самостоятелно. Нашата система е част от информационната инфрастуктура на държавата. Тоест, случаят е доказателство, че една птичка пролет не прави. Трябва да се мисли по-мащабно и да се гарантират на всички българи по-надеждни електронни услуги“, коментира още шефът на НСИ.

Омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че много граждани са се оплакали заради затрудненията. Казус било, че електронното преброяване можело да се извърши само от IP адрес в България, на което председателят на НСИ отговори, че преброяването не е за българите по света, а за хората, живеещи постоянно в страната ни.

НСИ предлага срокът за Преброяване 2021 да бъде удължен с една седмица, стана ясно от изказванията в комисията. Това решение обаче трябва да бъде гласувано от Министерския съвет.