Премини към основното съдържание

Проектът „Подкрепа от ЕС за Държавния статистически комитет на Република Азeрбайджан за достигане на европейските стандарти“ приключи успешно

Публикувано на: 29.01.2020 - 12:40
Прилагане на европейските и международните статистически стандарти бе темата на конференция, която се състоя на 22 януари в Баку. С нея успешно приключи проектът „Подкрепа от ЕС за Държавния статистически комитет на Република Азербайджан за достигане на европейските стандарти“, в който партньор е и България. Събитието бе открито от Тахир Будагов, председател на Държавния статистически комитет на Азербайджан. В конференцията участваха заместник министър-председателят на Азербайджан Али Ахмадов, ръководителят на делегацията на ЕС в страната Кестутис Янкаускас, директорът на дирекция „Статистика“ в Института ICON Роланд Делемонт, председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски, генералният директор на статистическия институт на Нидерландия Чарк Чин-а-Цой и на Литва - Юрате Петраускене.

В изказването си Сергей Цветарски подчерта ролята на устойчивото сътрудничество между държавите за развитие на официалната статистика. Той изтъкна, че статистиката означава сравнение, а то се нуждае от стандарти, комуникация и сътрудничество. И допълни, че България има споразумения за двустранно сътрудничество и обмяна на опит с Азербайджан, Грузия, Беларус, Молдова, със страните от Балканския регион и вече четири поредни години организира обучения на млади статистици от тези държави в учебната база на НСИ в Сливек.

По-късно през деня ръководителите на статистическите служби в четирите държави - Азербайджан, България, Литва и Нидерландия, бяха лектори на семинар за студенти в Азербайджанския държавен университет по икономика, посветен на бъдещето на официалната статистика и статистическата наука. Председателят на НСИ Сергей Цветарски подчерта ролята на професията статистик във века на интернет, когато преживяваме революцията на данните. Преди две години, през 2017 г., обемът на генерираните данни беше по-голям от този през предишните 5 000 години, заяви Цветарски, и допълни, че обемът на данните се удвоява на всеки три години. Предизвикателства се крият в големите данни, отворените данни, експерименталната статистика и други възможности за развитие на статистиката.

По време на посещението в Баку бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и съвместни бъдещи проекти в региона.