Премини към основното съдържание

България се присъедини към Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс на Международния валутен фонд (МВФ)

Публикувано на: 01.06.2016 - 14:46
България изпълни изискванията и стана единадесетата страна в света, която се присъедини към Специалния стандарт за разпространение на данни (SDDS) на МВФ Plus - най-високия международен стандарт за разпространение на данни. 

Присъединяването към този стандарт на МВФ е резултат на съвместните усилия на Българската народна банка, Националния статистически институт и Министерството на финансите. 

Националната страница с данни се намира на сайта на Българската народна банка като координатор за България по отношение на стандарта. 

Специалният статистически стандарт за разпространение на данни Плюс на МВФ допълва предишната версия на SDDS, към който България се присъедини през 2003 година. Неговата цел е да подпомага статистически развитите страни по отношение на публикуването на изчерпателни, навременни и надеждни икономически и финансови данни в условията на продължаващата икономическа и финансова интеграция. SDDS Plus има по-високи изисквания към държавите членки по отношение на обхвата на икономическите и финансовите данни, на тяхната периодичност, срочност, достъпност и надеждност.

Досега към Специалния статистически стандарт за разпространение на данни Плюс са се присъединили Съединените американски щати, Япония, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швеция, Нидерландия и Чешката република.

Обявлението за присъединяването на България към стандарта може да се прочете и на сайта на MВФ: