Премини към основното съдържание

Председателят на Националния статистически институт взе участие в 47-ата сесия на Статистическата комисия на ООН

Публикувано на: 15.03.2016 - 14:40
Председателят на НСИ Сергей Цветарски участва в 47-ата сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН), която се състоя в периода  8 - 11 март в Ню Йорк. На срещата беше обсъдено влиянието на Целите на устойчивото развитие (the Sustainable Development Goals - SDGs) и на технологичния напредък върху произвеждането  на статистически данни. Представители на статистическия отдел към Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE)  споделиха своя опит по  водещи теми в глобалния дневен ред - модернизацията на статистиката и изменението на климата.

Групата на високо равнище за модернизиране на официалната статистика към UNECE представи напредъка по дейността си. В допълнение,  UNECE организира съпътстваща проява на тема „Изграждане на статистическа модерна общност“. Това е ново партньорство на UNECE със статистическите организации, ангажирани да работят заедно, за да се подобри ефективността и гъвкавостта им съгласно новите изисквания за изготвяне на  данни, както и за наблюдение на напредъка по изпълнение на Целите на устойчиво развитие. Г-н Цветарски направи изказване относно необходимостта от координация в националните статистически системи по отношение на Целите на устойчиво развитие.

През 2014 г. Конференцията на европейските статистици одобри препоръките на UNECE, свързани със статистиката на промените на климата, - първите по рода си препоръки, които свързват климатичните промени и статистиката и ясно описват как официалната статистика може да допринесе с конкретни действия за формирането на политики за климата.

По време на събитието Сергей Цветарски се срещна с председателите на националните статистики на Обединеното кралство и Естония - държавите, които предшестват България като ротационен председател на Съвета на ЕС и са част от „тройката“, в която е и нашата страна.

Председателят на НСИ проведе срещи с ръководителите на националните статистики на Грузия, Азербайджан и Армения.

Потвърдено е желанието да се задълбочат отношенията с Грузия на основата на подписаното през февруари т.г. Споразумение за сътрудничество.

Връзките с азербайджанската статистика са много интензивни, НСИ участва вече във втори туининг проект в Азербайджан.

На срещата на г-н Цветарски с арменския му колега беше договорено традиционно добрите отношения между двата статистически института на базата на сключената през 1999 г. спогодба да се активизират.    

По време на сесията беше организирана изложба с материали за честването на Световния ден на статистиката в различните страни. България участва с постер, съдържащ карта на страната и снимки от дискусиите с ученици и студенти, които бяха организирани в София и областните градове.