Премини към основното съдържание

Новости при годишната отчетност на предприятията за 2015 година

Публикувано на: 08.01.2016 - 14:48
На съвместна пресконференция с Националната агенция по приходите по повод данъчно-осигурителната кампания през 2016 г. Анастас Троянски, директор на дирекция „Бизнес статистика“ в Националния статистически институт, обяви новостите при годишната отчетност за дейността на предприятията през 2015 година. Той отбеляза, че в резултат на доброто сътрудничество между двете институции тази година вече има възможност Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван от НАП, да се използва за подаване на годишни отчети от физически лица и еднолични търговци в НСИ.

Г-н Троянски подчерта и задължението на всички нефинансови предприятия, съставящи баланс, да подават годишните си отчети изцяло онлайн в Информационна система „Бизнес статистика“. „Повече от 85% от тези предприятия са подали онлайн отчети за 2014 г. и с промяната ще улесним както респондентите, така и служителите на НСИ и НАП. Така ще имаме повече време да обърнем внимание на качеството на данните, а ще намалим и използването на хартия“ - допълни той.

На пресконференцията стана ясно, че първият годишен отчет за 2015 г. е подаден онлайн в ранните часове на 1 януари т.г. от фирма, регистрирана в община Батак, а до момента - само за 8 дни - вече са подадени над 3 000 отчета.

За 2014 г. са подадени 568 306 отчета, като активните фирми са над 410 000.