Премини към основното съдържание

Временно изпълняващият длъжността председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще участва в 21-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 10.05.2014 - 16:30
Временно изпълняващият длъжността председател на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски ще участва в 21-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което ще се проведе в сградата на Евростат в Люксембург на 14 и 15 май 2014 година. Това е второто от четирите заседания на КЕСС за тази календарна година, което се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите членки, както и представители на ЕАСТ, ЕЦБ и ОИСР.
 
Комитетът на Европейската статистическа система осигурява професионалното ръководство на Европейската статистическа система (ЕСС) при разработването, производството и разпространението на европейската статистика в съответствие със статистическите принципи. Той подпомага Евростат по въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляването на тежестта за респондентите, статистическата конфиденциалност, а също и въпроси по отношение на методологията, произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.
 
Дневният ред на заседанието включва шест точки по комитология в следните статистически области: установяването на нова статистическа класификация на продуктите по икономически дейности (КПИД); Европейската система от национални и регионални сметки в ЕС (EСС 2010) - предоставяне на дерогации и относно техническия стандарт за предаването на данни; производството и развитието на статистиката в областта на образованието и обучението през целия живот във връзка със статистическата информация за участието на възрастните хора в обучение през целия живот; изследването на продължаващото професионално обучение по отношение на данните, излъчването на извадка и изискванията за качество и точност.
 
Въпросите за становище се отнасят до доклада на целевата група по Vision 2020, европейската магистърска програма по статистика - EMOS, директорската група по ресурсите, годишната работна програма на Евростат за 2015 г. и определянето на приоритетите.
 
На заседанието ще бъде представен докладът на наблюдателите от страна на Европейската статистическа система относно партньорската проверка на Евростат, извършена от Европейския консултативен съвет за статистическо управление (ESGAB); докладът  на Групата за партньорство, на Гръцкото председателство, за напредъка по прилагането на Европейската система от национални и регионални сметки в ЕС, както и други стратегически документи.
 
За дискусии са предложени ESS VIP програмата и Европейската стратегия за сметки за околната среда.
 
Непосредствено преди заседанието на КЕСС ще се проведе среща на тема „Сътрудничеството между Европейската статистическа система (ЕСС) и Eвропейската система на централните банки (ЕСЦБ) в областта на статистиката на платежния баланс”.