Контакт | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Организация | Национален Статистически Институт | ||||||
Отдел | „Краткосрочна бизнес статистика и статистика на транспорта” | ||||||
Лице за контакт | Лиляна Ралинска | ||||||
Длъжност | държавен експерт | ||||||
Адрес | ул. „П. Волов” № 2, София 1038 | ||||||
Електронна поща | |||||||
Телефон | +359 2 9857 128 | ||||||
Факс | |||||||
Актуализиране на метаданните | |||||||
Дата на потвърждаване | 12 юли 2023 г. | ||||||
Дата на публикуване | 12 юли 2023 г. | ||||||
Дата на последно актуализиране | 12 юли 2023 г. | ||||||
Статистическо представяне | |||||||
Описание на данните | Индексът на оборота е основен показател за оценка на текущото състояние и краткосрочните тенденции в развитието на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”. Той проследява динамиката в търсенето и предлагането на хотелиерски и ресторантьорски услуги, като отчита и влиянието на протичащите икономически процеси в страната. Индексът на оборота измерва измененията в оборота на предприятията от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. | ||||||
Използвани класификации | Класификация на икономическите дейности (КИД-2008). | ||||||
Обхват | Сектор I „Хотелиерство и ресторантьорство” по КИД-2008. Изчисляват се индекси по раздели (2-значен код на КИД-2008) и сектор. | ||||||
Понятия и дефиниции | Нетният оборот се състои от всички приходи, възникващи през референтния период в хода на обичайната дейност на статистическата единица, и се представя след приспадане на всички ценови намаления, отстъпки и рабати, предоставени от нея. От нетния оборот се изключват: — всички данъци, мита или други налози, пряко свързани с приходите; — всякакви суми, събрани за сметка на всяко представлявано лице, ако статистическата единица действа като представител в своето взаимоотношение с това представлявано лице; — всички приходи, които не възникват в хода на обичайната дейност на статистическата единица. Обикновено тези видове приходи се класифицират като „Други приходи (от дейността)“, „Финансови приходи“, „Извънредни приходи“ или по сходен начин, в зависимост от съответния набор от общоприети счетоводни стандарти, използвани за съставяне на финансовите отчети. | ||||||
Статистическа единица | Предприятие от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” | ||||||
Статистическа съвкупност | Предприятията от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” са приблизително около 28 000 единици, от които се формира извадкова съвкупност от около 21 000 предприятия с оборот над 10 хил. лв. От тях месечно се наблюдава извадка от около 1500 предприятия, които формират приблизително 60% от оборота на предприятията в раздел I56. За раздел I55 не се формира извадка, ползва се административен източник.
| ||||||
Географски обхват (територия) | На национално ниво: Индексите се изчисляват и публикуват общо за територията на България. На европейско ниво: Евростат изчислява и публикува обобщени данни за страните членки на ЕС (EU27) и за страните в Евро - зоната (EU20). Евростат публикува и данните, получени от 27-те страни членки на ЕС. | ||||||
Времеви обхват | Индексите се публикуват като динамичен ред от първото тримесечие на 2000 до последното отчетено тримесечие на текущата година. | ||||||
Базисен период | Индексите се изчисляват и публикуват при база 2015 година. | ||||||
Мерна единица | |||||||
Процент (%) | |||||||
Отчетен период | |||||||
Месец | |||||||
Нормативна база | |||||||
Нормативни документи и други споразумения |
| ||||||
Споделяне на данни | Показателите се предават на Евростат ежемесечно, на национално ниво се публикуват всяко тримесечие. | ||||||
Конфиденциалност | |||||||
Конфиденциалност - политика | Регламент (EC) №223/2009 за европейската статистика (чл.20, ал.4) от 11 март 2009, поставя условие за въвеждане на общи принципи и указания, които да осигурят конфиденциалност на използваните данни за производството на европейските статистики и достъпа до тези конфиденциални данни при необходимост за научно - техническа и развойна дейност и нужди на потребителите. Закон за статистиката - индивидуалните данни, получени и събрани по време на статистическите изследвания са статистическа тайна и могат да се използват само за статистически цели. Индивидуалните данни, получени за целите на статистическите изследвания, не могат да се използват като доказателство на органите на изпълнителната и съдебната власт. Изискванията, задълженията и мерките за защита на данните, както и глоби, които могат да бъдат наложени, са третирани в отделни глави на Закона за статистиката, а именно Глава 6 „Опазване на тайната” и Глава 9 „Административнонаказателни разпоредби”. | ||||||
Конфиденциалност - защита на данните | Статистическа информация, която обобщава данните за по-малко от три статистически единици или за съвкупност, в която относителният дял на стойността на изучаван параметър на една единица, е над 85 на сто от общата стойност на този параметър за всички единици от съвкупността. Данни, които според закона за статистиката са конфиденциални не се публикуват. | ||||||
Политика по разпространение | |||||||
Календар за разпространение | На национално ниво - според сроковете, посочени в Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на НСИ. Индексите на оборота се публикуват около 50 - 55 дни след края на отчетното тримесечие. | ||||||
Достъп до календара за разпространение | Календарът е наличен на интернет сайта на НСИ: https://nsi.bg/bg/content/3/basic-page/за-потребителите
| ||||||
Достъп на потребителите | Данни за индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” се публикуват на интернет сайта на НСИ в рубрика Бизнес статистика в съответствие със Закона за статистиката (Глава 5) и Кодекса на европейската статистическа практика, зачитайки професионалната независимост и с цел обективност, прозрачност, при което всички потребители са равнопоставени. | ||||||
Честота на разпространение | |||||||
Тримесечно | |||||||
Достъпност и яснота | |||||||
Прессъобщения | Не се публикуват. | ||||||
Публикации | Индексите не се представят в публикации. | ||||||
Онлайн база данни | Данните са достъпни за всички потребители на интернет сайта на НСИ в рубриката: Бизнес статистика - Краткосрочна бизнес статистика -Тримесечни данни - Индекси на оборота в „Хотелиерство и ресторантьорство” и в онлайн системата INFOSTAT: | ||||||
Достъп до микроданни | Микро данни не се разпространяват и предоставят на потребителите. | ||||||
Други формати на разпространение | Не се прилагат. | ||||||
Методологични документи | •Методология Тримесечни индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”: https://nsi.bg/bg/content/956/тримесечни-данни •Методологическо ръководство на Евростат по краткосрочна бизнес статистика: https://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/methodology | ||||||
Документация за качеството | Регламент (ЕС) 2019/2152 на Европейския Парламент и на Съвета и Регламент (ЕО) № 223/2009 на Европейския Парламент и на Съвета. Регламент (ЕО) № 223/2009 осигурява референтна рамка за европейската статистика. По-специално той съдържа изискването европейската статистика да е съобразена с принципите за професионална независимост, безпристрастност, обективност, надеждност, статистическа поверителност и разходна ефективност. За да се гарантира качество на резултатите, европейската статистика се разработва, изготвя и разпространява въз основа на еднообразни стандарти и хармонизирани методи. В това отношение се прилагат следните критерии за качество: а) „относимост“, който се отнася до степента, в която статистиката отговаря на настоящите и потенциалните потребности на ползвателите; б) „точност“, който се отнася до близостта на прогнозите до неизвестните действителни стойности; в) „актуалност“, който се отнася до периода от време между датата на предоставянето на информацията и събитието или явлението, което тя описва; г) „навременност“, който се отнася до периода от време между датата на предоставянето на данните и целевата дата (датата, на която е трябвало да бъдат представени данните); д) „достъпност“ и „яснота“, които се отнасят до условията и формите за получаване, използване и тълкуване на данни от ползвателите; е) „съпоставимост“, който се отнася до измерването на въздействието на различията в приложените статистически понятия, оценъчни инструменти и процедури, когато се съпоставят статистически данни за различни географски райони, отраслови области или периоди от време; ж) „съгласуваност“ се отнася до пригодността на данните да бъдат надеждно съчетавани по различни начини и за различни цели. | ||||||
Управление на качеството | |||||||
Осигуряване на качеството | Законовата рамка, която регулира производството на данни от краткосрочната бизнес статистика постановява, че статистическите данни, събрани в рамките на системата на ЕС трябва да бъдат със задоволително качество и това качество, както и тежестта, която произтича от това, трябва да са съпоставими между отделните страни членки. Поради това са изготвени критерии, по които да се следи дали тези изисквания са изпълнени и дали намират отражение в изготвяните доклади за качеството на отделните краткосрочни показатели. | ||||||
Оценка на качеството | Качеството на краткосрочните показатели се измерва от всяка страна членка в съответствие с установени общи критерии. Качеството на показателите се оценява редовно, като се сравняват с друга статистическа информация, при възможност количествено се измерват показателите за качеството, в допълнение тези показатели се проверяват за вътрешна съгласуваност. | ||||||
Приложимост | |||||||
Потребности на потребителите | • Евростат; • Български държавни институции и органите на местната власт; • Бизнеса и неправителствени организации; • Информационни и социологически агенции; • Аналитични и приложни специалисти. | ||||||
Удовлетвореност на потребителите | Потребителски мнения се събират чрез: • директен контакт - посредством телефон и имейл; • индиректен контакт - чрез Териториалните статистически бюра. Удовлетвореността на потребителите не е измервана. | ||||||
Пълнота | Всички равнища на детайлизация, които се изкискват от Регламентите по краткосрочна бизнес статистика се изчисляват и публикуват. | ||||||
Точност и надеждност | |||||||
Обща точност | Генералната съвкупност за раздел I56 включва около 19 000 единици, от които се формира извадкова съвкупност от около 15 000 предприятия с оборот над 10 хил. лв. От тях месечно се наблюдава извадка от около 1500 предприятия, които формират приблизително 60.0% от оборота на предприятията в раздел „Ресторантьорство”. За раздел I55 се използва административен източник. Основните грешки възникват в процеса на събиране на данните и се дължат на различни причини: респондентът не разбира каква информация се изисква или непредоставяне на точната информация. Полагат се усилия да се избегнат тези грешки като се предоставя помощ на отчетните единици, подобряват се инструкциите, приложени към въпросника, подпомагат се статистиците в териториалните статистически бюра. | ||||||
Извадкови грешки | Прилаганият извадков метод е „Стратифицирана случайна извадка”, при която предприятията се стратифицират първо по раздели (2-значния цифров код на КИД-2008) и след това в раздел по оборот. Разделът има три страти: 1 – изчерпателна, 2 и 3 - извадкови страти. За раздел I55 коефициент на вариация не се изчислява, тъй като не се прави извадка. Използва се административен източник. За оценка на извадковата грешка се изчислява коефициент на вариация (в %): Коефициенти на вариация за септември 2022:
| ||||||
Неизвадкови грешки | Неотговорилите предприятия се оценяват в зависимост от стратата, в която са попаднали. В изчерпателната страта оценката се прави индивидуално за всяко предприятие, като се използва наличната информация за тенденциите в развитието на самото предприятие и изгладените тенденции на отчетените единици от същата страта и раздел. В извадковите страти за всяка страта в раздел се прави обща оценка на неотговорилите чрез използване на екстраполиращи коефициенти, изчислени от данните на отчетените предприятия в стратата от съответния раздел след елиминиране на ексремните стойности. В тези случаи се допуска, че няма съществени различия в поведението на отговорилите и неотговорилите предприятия. За месец септември на 2022 г. равнището на отговоряемост е 91% по отношение на броя и 94% по отношение на оборота. Действия за намаляване на неизвадковите грешки: напомнящи писма и телефонни обаждания за събиране на данните. | ||||||
Навременност и точност на представяне | |||||||
Навременност | Информацията за индексите на оборота се представя до 50 - 55 дни след отчетното тримесечие. | ||||||
Точност на представяне | Предоставят се навреме, съгласно сроковете в Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на НСИ. | ||||||
Съгласуваност и сравнимост | |||||||
Географска сравнимост | Индексите на оборота са представителни общо за страната, нямат представителност по региони. За изчисляване на индексите на оборота НСИ прилага методология, която е в съответствие с международните стандарти. В този смисъл сравнимостта на показателите между страните може да се приеме като много добра. | ||||||
Сравнимост във времето | Тримесечните индекси са представени като динамичен ред от първото тримесечие на 2000 г. до последното отчетено тримесечие. Данните за всички предходни периоди, назад до 2000 г., бяха преизчислени по КИД-2008 и публикувани в интернет сайта на НСИ. За преизчисляването на редовете с данни беше приложен „макро” методът. Индексите по старата класификация са преизчислени по КИД-2008 с помощта на преходни коефициенти, създадени от преходни матрици, базирани на микро данни. Според Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/1197 на Комисията на всеки пет години държавите членки трябва да сменят базата на индексите, като използват за базови години годините, които завършват на 0 или 5. Всички индекси трябва да бъдат пребазирани към новата базова година в срок от три години от края на новата базова година. От началото на 2018 г. беше сменена базисната година за краткосрочната бизнес статистика. От януари 2018 г. всички краткосрочни показатели, представяни във формата на индекси се изчисляват и публикуват при база 2015 година. Динамичните редове са преизчислени при новата базисна година, публикувани са в интернет сайта на НСИ и ИС ИНФОСТАТ.
| ||||||
Съгласуваност между предметни области | Индексите на оборота се сравняват с индексите на оборота, изчислени въз основа на данните от годишното наблюдение по Структурна бизнес статистика. Съществуващите различия се дължат на различния обхват. Наблюдението по Структурна бизнес статистика е изчерпателно, всички предприятия са законово задължени да представят годишните си отчети на НСИ, а наблюдението по краткосрочна бизнес статистика е извадково. Извадковата съвкупност включва предприятията с оборот над 10 хил. лв. Структурната бизнес статистика е източник на оборота за преизчисляване (реконсилиране) на показателите от краткосрочна бизнес статистика. | ||||||
Вътрешна съгласуваност | Не е приложима. | ||||||
Разходи и натовареност | |||||||
Дейности за намаляване на разходите и натовареността на респондентите: стратифицирана извадка, данните се подават онлайн чрез Информационна система „Бизнес цикъл“. | |||||||
Ревизия на данните | |||||||
Ревизия на данните - политика | Индексите на оборота в хотелиерството и ресторантьорството се реконсилират на база на изчерпателните годишни данни от структурна бизнес статистика. | ||||||
Ревизия на данните - практика | Ревизираните данни се публикуват на сайта на НСИ, в система INFOSTAT и се изпращат на Евростат. Индикаторите за качество Средна абсолютна ревизия(САР) и Средна ревизия(СР) са изчислени от процентните изменения на календарно изгладените индекси за периода 2020-2022г. Използваните индекси са при база 2015. САР=4.56 СР=2.35
| ||||||
Статистическа обработка | |||||||
Източници на данни | Източник на данни за изчисляване на показателя е статистическо наблюдение, осъществено посредством формуляр „Основни краткосрочни показатели” за раздел I56 и ДДС декларации за раздел I55. Извадката включва около 1500 предприятия, които формират около 60% от оборота на предприятията в целевата съвкупност и е представителна за раздел Ресторантьорство. При изчисляването на индекса на оборота се включват всички приходи от продажби (вкл. приходите от продажби на суровини и материали). | ||||||
Честота на събиране на данни | Месечно | ||||||
Събиране на данни | Събирането на данните се извършва онлайн (Информационна система „Бизнес цикъл“), по пощата и по телефон. За намаляване на неотговорилите Информационна система „Бизнес цикъл“ има функционалност за изпращане на информиращи и напомнящи писма:
| ||||||
Валидиране на данни | Валидиране на входните данни: При запис на данните системата извършва задължителен и препоръчителен контрол, съобразно зададените валидационни правила. Ако попълнените данни в отчета не отговарят на задължителните условия за валидация, системата извежда съответните съобщения за грешка на потребителския екран. Ако попълнените данни в отчета изпълняват задължителните условия за валидация, но не изпълняват препоръчителните, системата ще изведе съответните съобщения за грешка на потребителския екран. Системата не позволява да се приключи отчет, докато не се коригират грешките и задължителния контрол не бъде изпълнен. Проверка на изходните данни: Изходните данни се проверяват на ниво раздел по отношение на предходен месец, съответния месец на предходната година, а също и по отношение на екстремните стойности. Ако е необходимо отново се валидират индивидуалните данни на статистическите единици. | ||||||
Обработка на данни | Индексите на оборота се изчисляват за двата раздела: „Хотелиерство" и „Ресторантьорство". Влиянието на цените се елиминира посредством използването на дефлатори при база средногодишни цени на базисната година (2015). | ||||||
Изглаждане | Софтуерът използван за сезонното и календарно изглаждане е JDEMETRA+2.2.0. Първо редовете с данни се тестват за календарен ефект, който обикновено включва:
При календарното изглаждане се прилагат:
При сезонното изглаждане се прилага:
Ревизиите на сезонно изгладени данни сe публикуват в съответствие с възприетата политика за ревизиите и график за публикуване, които са в съответствие с политиката за ревизии и календара за оригиналните (неизгладени) данни. | ||||||
Коментар |
Статистическа област
Изтегляне в SDMX 2.1 файлов формат: ПРОДАЖБИ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, СТРОИТЕЛСТВОТО, ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ - индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”
Дефиниция за структурата на метаданните в SDMX 2.1: ESMS_MSD+BNSI+2.0+SDMX.2.1.xml
Изтегляне в SDMX 2.0 файлов формат: ПРОДАЖБИ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, СТРОИТЕЛСТВОТО, ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ - индекси на оборота в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”
Дефиниция за структурата на метаданните в SDMX 2.0: ESMS_MSD+BNSI+2.0+SDMX.2.0.xml