Премини към основното съдържание

Споразумение между Националния статистически институт и Министерството на регионалното развитие за сътрудничество

Публикувано на: 19.11.2013 - 16:00
На 7 ноември 2013 г. беше сключено споразумение между НСИ и МРР за сътрудничество по изпълнението на проект "Български трансграничен диалог. Разработване на регионална база данни за трансгранично сътрудничество", финансиран по програма BG 11 "Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество" на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 година.

Дейностите по проекта са свързани с изграждане на статистически капацитет чрез обмен на опит и провеждане на срещи и дискусии между статистическите служби на Република България и съседните страни, кандидат-членки на ЕС (Турция, Сърбия и Македония), както и статистическата служба на кралство Норвегия.

Целта на проекта е подобряване на трансграничните връзки между институциите, позволяващо хармонизиране на методологията за генериране на по-голям обем трансгранични данни.

Експерти от НСИ в областта на демографската, социалната и бизнес статистика и статистика на околната среда ще участват в Съвместна статистическа работна група, в състава на която ще бъдат включени и представители от статистическите служби в съседни страни и Кралство Норвегия. Работната група ще предложи мерки за хармонизиране на статистическата методология, като в резултат ще бъдат изработени общи индикатори, които да позволяват генериране на трансгранични данни.