Светът на статистиката

Шуменски ученици участват с триминутен филм в Международния статистически младежки конкурс

Професионалната гимназия по икономика в гр. Шумен е сред първите, регистрирали се, като участници, на сайта на Международната година на статистиката. След покана, отправена от ТСБ-Шумен, десетокласници от гимназията   решиха да приемат предизвикателството и да участват в Международния младежки конкурс за изработване на видеоматериал. Даниел Николов (режисьор и оператор) и сценаристките Елеонора Ивелинова и Кристина Стаменова членуват в ученическия клуб на кинолюбителя, ръководен от преподавателя по география Апостол Фанев, подпомогнал практическата реализация  на целия проект.

Даниел Николов (режисьор и оператор) и сценаристките Елеонора Ивелинова и Кристина Стаменова и преподавателя по география Апостол Фанев, подпомогнал практическата реализация на целия проект

Участници в конкурса

Триминутният филм „Достъпно за всеки“ е свързан по съдържание с калкулатора за лична инфлация, който се намира на сайта на НСИ.  Главната героиня е ученичка – отличничка по статистика, която  с помощта на калкулатора помага на своята майка рационално да организира и контролира семейните разходи. Във видеоматериала артистични възможности демонстрират   ученичка и две преподавателки от гимназията. Първите зрители на готовия видеоматериал бяха директорката на гимназията г-жа Вацова и директорката на ТСБ-Шумен г-жа Атанасула Настева.

Първите зрители, директорката на гимназията г-жа Вацова и директорката на ТСБ-Шумен с участниците в конкурса

Първите зрители

Шуменските участници в конкурса вече са получили благодарност от Международния организационен комитет на честванията. В писмото, подписано от г-н Том Шорт, филмът се определя като  подходящ за наградите в категориите „Най-добър видеоматериал“, „Най-добър материaл от лице или група от автори до 18-годишна възраст“ и „Най-добър неанглоезичен видеоматериал“.

Интерес към международния конкурс и шуменското участие в него проявяват и регионалните медии. Авторът на видеото  вече гостува в неделното предаване на ТВ Шумен „Тип топ“, в което бе излъчен и материалът. Предстоят му и други изяви в регионални  ТВ и радиопредавания. Това е още един повод да се презентира честването на Международната година на статистиката и значението на нашата дейност за живота на обикновените хора.