Светът на статистиката

Бюлетин на Международната година на статистика – 25 октомври 2012 г.

Унгарската група за насърчаване на статистика в уникална обстановка

През 2013 г. Унгарската статистическа асоциация (УСА) ще промотира статистиката в уникална обстановка. За една седмица, УСА ще създаде „Статистическа база“ в най-популярния открит музей Сканцен (Skanzen) в Сентендре (Szentendre), където нейните членове ще бъдат разпределени в седем области, представляващи регионите на Унгария.

По време на мероприятието, членовете на УСА ще представят плакати и статистически брошури и ще говорят с посетителите на музея за това, как статистиката влияе на живота им. Музеят е символ на селските райони на Унгария и е известна атракция както за унгарците, така и за чуждестранни туристи. „Изборът на мястото създава среда, която надяваме се,че ще ни помогне да се покажем и докажем, че статистиката не е само числа или таблици, но има корени в ежедневието на хората“, казва Ева Лачка (Éva Laczka) , генерален секретар на УСА.

Поздравления за каузата на Westat за спонсориране на Статистика2013

Насоченият към обществеността уебсайт на международната година на статистиката  ще включва забавен раздел наречен „Светът без статистика“.

Спонсориран от Westat и Консорциумът за развитие на студентите по статистика (Consortium for the Advancement of Undergraduate Statistics Education (CAUSE)), сериите на уебсайта веднъж месечно ще изследват това, какъв би бил светът без нея. В този раздел ще има анимация, която ще показва как един аспект от ежедневния ни живот, който ние приемаме като даденост ще бъде сериозно променен, ако не се използваше статистиката. Освен това, кратка статия ще обяснява как статистиката помага и прави живота ни по-лесен и по добър.

Членовете на Управителния комитет на Международната година на статистиката изразяват своята благодарност към Westat и CAUSE за подкрепата към Статистика2013 и за този мощен, промоционален ресурс под формата на уебсайт.

Университета Северен Махаращра (North Maharashtra) става хилядния участник

В 12:02 ч. по Гринуич, на 18 октомври, Факултетът по статистика в университета Северен Махаращра стана хилядната организация, която се регистрира, като участник в Международната година на статистиката. Към днешна дата, общо 1,048  организации са се записали, като участници. Ние благодарим на всеки един от тях!

Судан става стотната страна участник!

В 12:36 ч. по Гринуич, на същия ден, корпорацията по Земеделие за научни изследвания стана първата организация от Судан, която се присъедини, като по този начин Судан стана стотната страна, която ще бъде директно представена на Международната година на статистиката. Още едно вълнуващо събитие!

Разделът ASA Q&P поставя амбициозни цели за 2013 г.

Разделът Качество и Производителност на Американската статистическа асоциация (АСА) моли своите членове да посетят една класна стая на училище, за да си говорят с учениците за статистиката през 2013 г. Целта е да има най-малко 100 посетени класни стаи. Членовете се насърчават да споделят истории за посещенията си с други хора чрез интернет страницата на LinkedIn.

Институтът SAS с гордост промотира Международната година на статистиката

SAS е украсил своето студентско общежитие с банери за Статистика2013.

През 2013 г. съревнованието ENBIS Greenfield става международно

С отбелязването на Международната година на статистиката през 2013 г., Европейската мрежа за бизнес и индустриална статистика (ENBIS) Greenfield Challenge се превръща в международно събитие. Наградата се връчва на статистици, които разказват на външната аудитория за неговата или нейната работа, като така повишават обществената осведоменост за приноса на статистиката към обществото. Комуникацията може да бъде осъществена чрез директен контакт, като презентация или статия в някое издание.

John Wiley & Sons, Inc.— спонсорът на Greenfield Challenge е увеличил значително наградния фонд и може да го увеличи още, ако броят и качеството на заявленията надхвърлят очакванията.

Крайният срок за подаване на заявленията е 31 май 2013. За да научите повече за предизвикателството Greenfield, предишните наградени и критериите за наградата, отидете на http://www.enbis.org/activities/greenfield_challenge?_ts=91594. Комитетът на Challenge Greenfield ще избере най-добрите заявления, които да бъдат наградени и представени на годишната среща на ENBIS в Анкара, Турция през следващата година.

Участващите организации се подготвят

С наближаването на Международната година на статистиката, която е само след два месеца, участващи в нея организациите започват да се подготвят за голямата година. Разгледайте тези уебсайтове на колегите в от целия свят:

Bulgaria: http://www.nsi.bg/newsbg.php?n=560

France:  http://www.sfds.asso.fr/EN-337-SFdS_Events_for_Statistics_2013 (English)

http://www.sfds.asso.fr/FR-337-venements_SFdS_pour_Statistics_2013 (French)

Germany:  http://www.statistik2013.de/en/

Mexico:  http://www.estadistica2013cimat.mx/

Sri Lanka:  http://www.iappstat.lk/