Светът на статистиката

Бюлетин на Международната година на статистика – 4 декември 2012 г.

Германският технически университет в Dortmund отбелязва 40-та годишнина от основаването си и Статистика 2013

По щастливо стечение на обстоятелствата, Международната година на статистиката през 2013 г. съвпада с 40-годишнината от основаването на единственият независим „Факултет по статистика“ в университета в „TU Dortmund“ в Германия. „Денят на статистиката“ в Дортмунд се проведе на 6 февруари в университета и  се съсредоточи върху двете събития. Въпреки, че е предназначена за завършващи студенти или завършващи училищни класове и техните учители, всеки бе добре дошъл да се присъедини към дневната екскурзия в Дортмунд, чрез националната и международна статистика, която включваше игри и информация за обучението по статистика в Дортмунд.

Етиопски университет празнува Африканския ден на статистиката

Африканския ден на статистиката 2012 бе отбелязан на 20 ноември в университета Haramaya в Dire Dawa, Етиопия. Наречено „Making Every Woman and Man Count: Engendering Statistics for Better Development Outcomes“, събитието включваше представяне на документи и дискусии, свързани с темата и дейността на катедрата по статистика. На празника присъстваха поканени служители от университета, декани и ръководители на отдели и студенти от катедра „Статистика“.

Проф. Chemeda Fininsa, академичен вицепрезидент на университета откри събитието, изтъквайки ролята на статистиката в научноизследователските и развойните планове. Seifu Neda, ръководител на Департамента по статистика, говори за начините чрез които отделът създава информираност за статистика, като използва различни средства и медиите и как статистиката помага на други ведомства и студентите, които правят следдипломни работи в университета.

Документи бяха представени от Tariku Tessema и Tesfaye Abera. Tariku говори за необходимостта да се празнува Африканския ден на статистиката, ролята на статистиката в различни дисциплини, както и значението на статистиката по пол.

Статистическото бюро на Руанда също празнува Африканския ден на статистиката

На 16 ноември в Кигали, Руанда беше отбелязан Африканския ден на статистиката. Встъпителни думи произнесе Yusuf Murangwa, генерален директор на Националния статистически институт на Руанда. Той подчерта, че статистиката играе важна роля в планирането и вземането на решения за националното развитие.

 Представителката на „жените от ООН“ в Руанда беше почетен гост. Тя поздрави Националния статистически институт на Руанда за неговите усилия да предоставя и разпространява статистиката – дейност  която според нея е крайъгълен камък за развитието на страната.

За отпразнуването на Африканския ден на статистиката, Националния статистически институт на Руанда проведе състезание по графично изобразяване за студентите от университетите в страната. За състезанието студентите визуализираха данни от четвъртото демографско и здравно проучване, което е качено на уебсайта на Националния статистически институт на Руанда. От общо 56 отбора в състезанието бяха избрани трите най-добри презентации, които получиха награди, спонсорирани от „Жените в ООН“, а 15 презентации бяха избрани за изложба.

300 лидери и представители на различни организации, академични изследователи, политици и представители на държавни и частни агенции, които присъстваха на конференцията на Руанда по случай Африканския ден на статистиката, изразиха мнение, че събитието е било успешно!

Ирански студенти, участващи в Специална програма за Статистика 2013

Факултетът по статистика на Техническия университет във Shahrood, Иран планира специална програма за отбелязване на Международната година на статистиката. Програмата ще насърчава научното взаимодействие и връзката между докторантите. По време на така наречените научни студентски схеми за взаимодействие, девет студенти ще изнесат по техен избор индивидуално, 10-15 минутно, устно представяне на даден субект на статистически изследвания.

С помощта на слайдове, всеки докторант ще развие неговата или нейната тема, това което той или тя е научила и това, което той или тя ще прави от тук нататък. Някои от темите, които студентите ще представят са: „Bayesian wavelet shrinkage estimation“ и „Limit theorems for negatively associated random variables“. Целите на програмата са да се създаде отправна точка за студентите, за да научат повече за статистическите данни и за подобряване на презентационните умения на всеки студент, изтъкна доцент Mohammad Arashi.

Националният университет на Узбекистан е домакин на статистическа конференция

В признаване на Статистика 2013, катедра „Теория на вероятностите и математическа статистика“ на Националния университет на Узбекистан проведе конференция на 17 и 18 октомври, наречена „Статистиката и нейните приложения“. Това събитие засили сътрудничеството между учени и специалисти, които извършват научно-изследователска работа в проучване на статистиката и методите за прилагането и на практика. Конференцията допринесе за продължаването на развитието на статистиката и изучаването на нови и ефективни методи.

Конференцията включваше дискусии по проблемите с които се сблъскват в обработката на цифрова информация, ефективността на използване на статистически методи в различни области, като икономика, биология, медицина, демография, застраховане, хуманитарни и точни науки, както и издаването на 86 статии, включително 27 от лектори на Националния университет на Узбекистан; 15 статии от изследователския персонал на Института за „Прогнозиране и Макроикономика“ и „Института на правителството на Узбекистан“, за социални изследвания; пет от инструктори от водещи руски университети в Москва, Нижни Новгород, и Красноярск; както и от преподаватели и персонал от университети, застрахователни компании и висши училища в цялата страна.

Отзивите на участниците показаха, че събитието е било успешно и е постигнало своята цел. Университетът планира да провежда конференцията всяка година.

Националната статистическа служба за земеделието промотира Статистика 2013

Националната статистическа служба за земеделието (НССЗ), подразделение на Министерството на земеделието на САЩ е най-новата статистическа агенция на американското правителство, която публикува логото на Международната година на статистиката на своя уебсайт. Агенцията предоставя навременна, точна и полезна статистика в служба на американското селско стопанство. НССЗ се присъединява към Бюрото за икономически анализи, Националния център за образователна статистика на Бюрото за трудова статистика и Националния център за здравна статистика, като правителствени статистически агенции на САЩ, които промотират Статистика 2013 чрез техните уебсайтове.

Благодарни сме на ръководството на НССЗ за помощта в разпространението на информацията  за Международната година на статистика на гражданите, техните вътрешни аудитории и ключовите партньори на агенцията.

Taylor & Francis предлагат месечни оферти за промотиране на Статистика 2013

За отбелязване на Международната година на статистика, Taylor & Francis ще предлагат безплатно съдържание в списание и намаления на CRC Press/Chapman and Hall books през 2013. Всеки месец ще има различна тема, която ще донесе шансове за спечелване на книги, безплатен достъп до избрани статии и гледане на интервюта с влиятелни автори на статистически книги и списания.

Университета в Лисабон промотира Статистика 2013

Студенти и посетители на университета в Лисабон знаят, че 2013 е Международна година на статистиката благодарение на огромен плакат, поставен на специално място в кампуса. Плакатът е част от усилията на факултета по науки, който включва „Департамента по статистика и оперативни изследвания“, за да промотира Статистика 2013.

Образът на Статистиката е качен в „облака“

Ние сме публикували онлайн популярно произведение на изкуството от статистическия облак (графика с думата „статистика“ на различни езици) на : www.statistics2013.org, от където можете да го изтеглите и да го използвате в промоционалните си материали.

Можете да го използвате на вашия уебсайт, за печатни материали и банери, както и за много други цели. Бъдете креативни и споделяйте идеите си с нас на :[email protected]. Ние ще ги предадем на повече от 1275 други участващи организации от цял ​​свят.