Светът на статистиката

Бюлетин на Международната година на статистика – 11 февруари 2013 г.

Великобритания

Безопасността при лекарствата и предотвратяването на наводнения са само някои от практическите проблеми, които могат да бъдат решени с помощта на статистиката. Статистиците от университета в Ланкастър, участващи в тези проблеми на реалния свят ще обяснят това, което правят в серия от безплатни публични разговори в рамките на Международната година на статистиката. От одобрението на лекарства за борба с разпространението на болести, до проектиране на защитата от наводнения за използване на енергията от възобновяеми източници, разговорите ще разкрият как науката за числата разкрива решенията на толкова много въпроси. Първият разговор бе на 13 февруари в Lancaster Royal Grammar School.

САЩ

Националният институт по здравеопазване (NIH), част от американското министерство на здравеопазването и човешките ресурси, се е присъединил като участваща организация към Статистика 2013. NIH е агенция за медицински изследвания на Съединените Щати, която прави важни открития, които подобряват здравето и спасяват човешки животи.

Мексико

В чест на 300-годишнината на шедьовъра на Bernoulli „Ars Conjectandi“ и като част от честването на „Estadfstica2013“ (Статистика 2013), на 21-24 януари в актюерския факултет на Националния университет на Мексико (UNAM) се проведе 2-рият актюерски конгрес. Над 300 студенти взеха участие в различни конференции и дискусионни групи.

Международни новини

Седмицата на фестивала „The Big Data“ ще се проведе в световен мащаб от 22 до 28 април. Седмицата „Big Data“ е един от най-уникалните световни платформи от взаимосвързани събития в общността с акцент върху социалните, политическите, технологичните и търговските въздействия на голямо количество от данни. Тя обединява глобалната общност на учените, занимаващи се с данни, технологии за данните, визуализатори на данни и бизнес – данни обхващащи шест основни търговски, финансови, социални и технологични сектори:

Медия и развлечения      • Търговия на дребно и бързооборотни стоки

Здраве и наука       • Обществен и държавен сектор

Финансов сектор    • Социален и личен сектор

Градове домакинстващи Седмицата на „Big Data Week“ тази година са: Лондон, Вашингтон, окръг Колумбия, Чикаго, Пърт, Шанхай, Ню Йорк, Утрехт и Барселона.

Фестивалът свързва редица глобални градове чрез локално домакинстване, събития за запознанство, мрежови функции, визуализация на данни, демонстрации, дискусии, обсъждане и сбирки за компютърни специалисти. Събитията са създадени така, че да осигурят платформа, за да се образоват, информират, вдъхновяват и организират хората, които имат страст към познания за данни. Вие можете да се включите като кандидатствате, за да добавите вашия град във фестивала или да представите своето събитие в градовете, които участват в www.bigdataweek.com.

Украйна

За отбелязване на Статистика 2013, Университетът Khmelnytsky по мениджмънт и право ще проведе научно-практическа конференция на 23 май, озаглавена „Статистическа оценка на социално-икономическото развитие“. Присъстващите ще научат за теоретичните и практическите приложения на два нови статистически методи, разработени от проф. Omelyan I. Kulynych: Методът „Статистически уравнения на зависимости и сложни методи на статистически коефициенти“. Конференцията ще предостави статистическа литература и компютърен софтуер за тези нови статистически методи.

САЩ

В Университета на Калифорния, Berkeley, двама преподаватели по статистика предлагат масивен отворен, онлайн курс, озаглавен „Въведение в статистиката като част от Статистика 2013. Класът, който вече разполага с 40 хиляди записани студенти от страни по целия свят, стартира на 20 февруари. Професорите Philip B. Stark и Ani Adhikari планират да предложат още два встъпителни статистически курса през юни.

Международни новини

На 44-то си заседание Статистическата комисия на ООН, която започна работата си на 26 февруари, Международния статистически институт (ISI) ще бъде домакин на тържествените прояви по случай Статистика 2013. Събитието се провежда в заседателна зала 7 и започна в 08:45 ч. Лектори са изпълнителният директор на Американската статистическа асоциация ISI, Президентът Jae C. Lee, новоизбраният Президент на Международната асоциация за Официални Статистика, Роналд Л. Wasserstein, Shigeru Kawasaki, и Pali Lehohla, вицепрезидентът на ISI и директора на ISI Ada van Krimpen.

Международни новини

Париж 21 – Уникална инициатива, която има за цел да насърчи по-доброто използване и изготвяне на статистически данни в целия развиващ се свят. Инициативата PARIS21 е голяма привърженичка на Статистика 2013 и като такава промотира събитието по целия свят чрез своите комуникационни канали и дейност с основна цел да се достигне до потребителите на статистическа информация и производителите в развиващите се страни. Сред нейните настоящи и планирани дейности са:

На своята уеб страница организацията помества логото и директни линкове към уебсайта на Международната година на статистиката.

На 22 февруари PARIS21 беше домакин на среща преди 44-та  Срещата на Статистическата комисия на ООН в Ню Йорк на тема Bridging the User-Producer Divide: Statistical Capacity Development in a Post Busan World. Събитието се проведе под егидата на Статистика 2013. След събитието, PARIS21  пусна на своя уебсайт снимки и информация за основните дискусионни въпроси. Следващият брой на бюлетина си PARIS21 ще посвети специална статия за Статистика 2013. Бюлетинът се разпространява до повече от 500 абонати по целия свят, включително и до представители на националните статистически служби в развиващите се страни, представители на международни агенции за развитие, както и представители на международни и регионални организации, работещи в областта на статистиката. В този брой PARIS21 ще насърчи статистическите си партньори в Латинска Америка, Африка и Азия да се включат в Статистика 2013 и да планират дейности на местно ниво за статистика през 2013….

Организацията ще промотира Статистика 2013 чрез Facebook и Twitter.

Мексико

Изследователският математически център в Guanajuato, Mexico разработва поредица от видео интервюта, в които ключови професионални учени от различни области разказават истории за въздействието на статистиката . Тези видеозаписи описват опита в научното сътрудничество със статистици. Всяка седмица ще се качва нов видеоклип.

Турция

Турция и турската статистическа асоциация ще бъде домакин на 10-ия Международен статистически студентски колоквиум от 18 до 19 май в университета на Sitki Kogman в Mugla. Колоквиумът ще събере учениците по статистика и ще им предостави възможност за споделяне и дискусия. Очаква се да участват студенти от много университети в страната. По време на конференцията ще има дискусии относно успешни студентски проекти, пленарни разговори, поканени сесии, постерни презентации и много социални събития.

САЩ

Преподавателят и медиен новатор от Колумбийския университет по журналистика, Марк Хансен ще говори в колежа „Smith“ за необходимостта от обобщаване на практиките с данни от науката, хуманитарните науки, изкуството и дизайна, под една шапка: данните за науката. Лекцията, озаглавена „Information Performance“, ще се проведе 12 март във връзка с Международната година на статистиката. Разговорът се организира от програмата Five College Statistics, съвместно спонсорирана от Athena Health, the Boston Chapter на Американската статистическа асоциация, както и катедрата „Математика и статистика“ на колежа Smith.

Международни новини

Януарския бюлетиннаInternational Statistical Literacy Project на Международната асоциация за статистически образование предлага множество статии, свързани със Статистика 2013.

САЩ

Студентите по статистика в университета „Duke“, Университета на North Carolina и щата North Carolina ще се състезават в уикенда на DataFest от 22 до 24 март. DataFest е състезание за анализ на данни, в което отбори от по пет студенти имат един уикенд, за да се атакуват голям и сложен набор от данни. Отборите, които впечатлят съдиите ще спечелят награди (както и слава за своето училище). Конкурсът е за студенти. Следващия месец, през почивните дни от 19 април в Университета на Калифорния, Лос Анджелис, ще се проведе събитието UCLA DataFest.

Национални статистически организации: Новини и събития

Ето последните новини от предстоящи и наскоро приключили срещи на Статистика 2013 и мероприятия, провеждани от националните статистически организации:

Канада

Wayne R. Smith, главен статистик на Канада, подкрепи Международната година на статистиката, като я включи в своя блог на интернет страницата на Статистическия институт на Канада. В своето изказване Смит казва: „Тази година, по повод на първата Международна година на статистика ние заедно с други канадски и международни статистически организации се присъединяваме, за да отбележим приноса на статистиката за успеха и напредъка на нашите общества .. .. Това уникално, продължаващо година, събитие е повод да се признае на национално и международно равнище незаменимия принос на статистиката за демократичните общества.

Финландия

Статистическата служба на Финландия е разработила уебсайт, посветен на Международната година на статистиката. Сайтът, който е само на фински, съдържа информация за основните събития на годината. Той също така представя уеб услуги, използващи статистика, като бази данни, броячи и игри. Колона, наречена „Доктор на статистика“ отговоря на въпроси, свързани със статистиката и дава препоръки за хора, страдащи от недостиг на статистическа информация. В поредица от разкази, озаглавена „Статистика в моя живот“, няколко човека дават примери за това, как те са се възползвали на статистиката в живота си. Статистическата служба на Финландия организира събития в сътрудничество с други производители на официалната статистика в страната, включително и Университета на Хелзинки, Финландското статистическо общество и Финландската асоциация на учителите по математика, физика, химия и информатика.

Ирландия

Централната статистическа служба спонсорира медала „John Hooper“ за конкурса на Статистика 2013. Конкурсът за плакат се стреми да подобри способността на учениците да опишат среда си с помощта на статистически данни и използването на статистиката, като инструмент за придаване на смисъл на всекидневния живот. Тази година в състезанието има международен елемент, като победителят представлява страната в проект за плакат на Международна статистическа грамотност. Темата на конкурса е „Земеделие“ и крайния срок за заявявате на участие е 1 март.

Филипините

На 6 февруари, по случай стартирането на Международната година на статистиката, домакинствани от Националната статистическа служба и филипинската статистическа система, секретарят на Социално-икономическото планиране, Arsenio M. Balisacan, похвали статистиците за работа им по укрепване на статистическата система на островната държава. „Радвам се да бъда тук с водещите статистици на филипинската статистическа система на стартирането на този форум на Международната година на статистиката. Позволете ми да поздравя НСО за спонсорирането и организирането на това важно световно събитие за 2013 г. с присъствието на служители от други статистически агенции, както и членове на академичните среди. Това отразява нашата постоянна координация за подобряване и по-нататъшно укрепване на нашата статистическа система“.

САЩ

Национален център за наука и Инженеринг статистика, която е една от на 14-те статистически агенции на федералното правителство, предоставя данни и информация относно изследвания на нацията и развойни дейности, наука и инженерна работната сила, и конкурентоспособността в областта на науката, инженерство, технологии, и R & D на САЩ в подкрепа на Международна година на статистиката. Агенцията публикува логото на Статистка 2013 на своя уебсайт и насърчава честването чрез дейности през цялата година.

Филипините

Филипинската статистическа система чрез Националния статистически съвет за координация приканва за присъствие на 12-я Национален конгрес по статистика на 1 – 2 октомври. Двудневното събитие има три пленарни сесии, презентации на доклади по теоретични и практически приложения на статистиката, сесии за представяне на плакати и изложба на най-новите статистически продукти и услуги. По време на събитието, статистици, статистически експерти, както и потребители на данни ще обсъдят последните теоретични разработки в областта на статистиката и творчески идеи за подобряване на статистиката в страната и ще споделят своите мнения и препоръки за по-нататъшно укрепване на филипинската статистическа система.

Индонезия

По повод Деня на статистиката,  статистическата служба на Индонезия, показва певческата група на агенцията, изпълняваща марш на статистиците.

Египет

Плакат, озаглавен „Как да се разработи статистическа информираност“ е създаден от Централната агенция за обществена мобилизация и статистика, официалната статистическа агенция на страната, за да помогне за създаването