Светът на статистиката

Бюлетин на Международната година на статистика – 23 януари 2013 г.

Канада

На 7 февруари Катедрата по компютърни науки и приложна статистика в Университета на „New Brunswick“, кампуса „Saint John“ беше домакин на специална лекция Статистика 2013 на д-р Chris Field, почетен професор в катедрата по математика и статистика в университета „Dalhousie“ в Halifax, Nova Scotia. По време на речта си, Field илюстрира как прости статистически модели могат да бъдат използвани, за да се направят изводи, базирани на изобилието от данни, събрани от „Birders“, включително „Атласа за размножаващите се в морето птици„ (Maritime Breeding Bird Atlas), създаден между 1985-1989, и съвкупност от данни, събрани от 1960 г. до наши дни на мигриращите птици, преминаващи всяка пролет и есен през острова „Seal“ в залива „Fundy“ на югозапад Nova Scotia. Обсъждането е отворено за обществеността.

Д-р Fleming Crim от Катедрата за математически и физически науки (MPS) в NSF приветства препълнената с над 100 души зала, като изрази задоволството си от присъединяването на повече от 1565 организации от цял ​​свят за популяризирането на силата и влиянието на статистическите науки. Докато представяше Д-р Taleb,, Д-р Sastry Pantula, директор на NSF / MPS, подчерта значението на правилното използване на статистическите методи и как злоупотребите могат да доведат до липса на обществено доверие в науката.

Д-р Nassim Taleb, изтъкнат професор и автор на бестселъри, говори пред National Science

Фондацията в Arlington, на 25 януари.

Д-р Taleb изнесе провокираща беседа за лъжливи корелации, значението на процесите „convexity“ и „antifragility“ в процеса на вземане на решения. След това, много от присъстващите, нарекоха  беседата на Талеб „една от най-интересните“ на NSF.

NSF ще бъде домакин на други интересни семинари и дейности в рамките на Международната година на статистика, каза Pantula.

Великобритания

За да отпразнува Статистика 2013, Университетската катедра по математика и статистика ще бъде домакин на серия от публични лекции за влиянието на статистиката. Наречени „повече от числа“ ще представят статистици от отдела, които ще говорят за вълнуващата им работа и как тя се отразява на ежедневния живот. Първата част на поредицата започва да тече от февруари 13 до 24 април, а втората част от септември до ноември.

 Канада

Катедрата по статистически науките на Университета на Торонто, през цялата година е домакин на серия от публични лекции „Международна година на статистиката“. 21 януари с речта на проф. Stephen Fienberg от университета Carnegie Mellon (САЩ), озаглавена „Причини за възникване на ефектите“ започна серия от шест лекции. Тя ще завърши на 21 ноември с лекция от Susan Murphy, професор по статистика в Университета на Мичиган (САЩ), озаглавена „Интелигентното използване на „смартфони“ и други мобилни устройства за подобряване на здравето“.

Тайланд

Миналата седмица, проф. John Borkowski от катедра „Математически науки, на „Montana State University (MSU), изнесе специална беседа за  Статистика 2013, на завършващи студенти и докторанти в катедра“Математика и статистика на университета „Thammasat“ в Pathumthani. Озаглавена „Модерни и по-традиционни докторски програми: Пример от докторантската програма по статистика държавния университет на Монтана “ Borkowski говори на студентите за силните страни на MSU статистика програма.

Докторанти и студенти от магистърски програми в областта на статистиката (от Тайланд, Пакистан и Мианмар) позират за снимката със специалния говорител на Статистика 2013 от държавния статистически университет на Монтана професор John Borkowski (в средата втория ред), в университет „Thamamasat“ в Pathumthani, Тайланд.

Международни новини

За едно десетилетие, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Дирекция „Статистика“ организира ежегодни „дни на статистиката“ с цел да покажат статистиката на ОИСР и работата на статистици от ОИСР. Следващият ден на статистиката на ОИСР, организиран в рамките на контекста на Статистика 2013, ще се проведе на април 5 в централата на агенцията в Париж. По време на това събитие, статистиците от ОИСР ще представят няколко проекта за организации, които допринасят за повишаване на обществената осведоменост, силата и въздействието на статистиката във всички аспекти на обществото. Освен това, персоналът на ОИСР ще организира изложба и ще покаже инструменти за визуализация на данни и други инициативи, които да гарантират, че статистическите данни са по-лесно достъпни.

САЩ

Националният център за образователна статистика (NCES) на САЩ, част от отдела на института за образователни науки на САЩ (IES), ще спонсорира двудневна среща на членовете на Националния форум на образователните науки, следван от тридневна Конференция за 2013 MIS. Събитията, които ще се проведат във Вашингтон (САЩ), започват на 11 февруари и приключват на 15 февруари. 26-та, годишна конференция на MIS предоставя концентрирана информация за най-добрите практики, иновативни идеи, текущи въпроси и практически съвети за информационни системи за управление за образование K-12. Конференцията обединява хората, които работят за събиране на информация, управление, предаване, и докладване в училищните райони и държавните образователни агенции. На Конференцията на MIS ще има повече от 100 презентации и демонстрации, проведени от лекари от информационните системи К-12.

Филипините

Като част от Статистика 2013, статистическо общество CLSU – колежанска организация, основана през 2006 г. от студенти – бакалавърска степен по статистика в държавния университет „Central Luzon“ провежда статистическа викторина в провинцията на 22 февруари. Състезанието ще бъде за ученици от средните училища.

Испания

Статистическият институт на Catalonia показва на обществеността подкрепата си за Международната година на статистика чрез специален банер, който е поставен на предната част на сградата в сърцето на центъра на Барселона.

Хърватска -Честването на Международната година на статистиката в гимназия „Bernardin Frankopan“ в Ogulin бе организирано от студенти от икономическата паралелка и техния учител по статистика, Branko Rumenović. Студентите са разделени на групи и са разработили четири панела, които са изложени в коридорите на училището през януари и февруари. Първият панел е свързван със Статистика 2013, а останалите представят населението на Хърватия, в близост до окръга Karlovac, и долината Ogulin-Modrus. При създаването на всеки панел, студентите са се научили да проучват, събират и редактират данни, числено и графично да анализират данни, и да интерпретират данните за населението. Освен това училището на своята интернет страница училището е публикувало линк към Статистика 2013

Палестина

Палестинското Централно бюро по статистика (ПБС), силен поддръжник на Международната година на статистиката, е образувало вътрешна комисия, отговорна за разработването и изпълнението на плановете на агенцията през 2013 г.. Сред неговите дейности са:

1.Календар с публикации на ПБС. Календарът се фокусира върху социалната отговорност на ПБС чрез публикуване на съобщения за пресата и статистически отчети за специални поводи, като Международния ден на жените, Международния ден на здравето, Международния ден на бежанците, както и други международни събития. ПБС включва всички свои партньори чрез споделяне статистическия календар на агенцията за 2013.

2. Електронен Месечен бюлетин. Този бюлетин се разпространява до повече от 100 000 абонати по света.

3. Рекламни предмети – Документални филми, специфични печатни материали на ПБС и снимки на ПБС, които документират растежа и развитието на ПБС през годините.

Големи пари, големи данни и Вие

По време на тази международна година на статистиката Вие можете да допринесете с Вашия ценен статистически опит за едно от най-големите състезания. Наречено „The Bicoastal Datafest“, това интердисциплинарно събитие включва учени занимаващи се с данни, инженери, журналисти, политолози и софтуерни разработчици, които се събират заедно, за да анализират въздействието на парите в политиката. Използвайки данни, те ще моделират и ще изследват многобройни въпроси в пресечната точка на парите и политиката.

Събитието се проведе едновременно в университетите на Columbia и Stanford на 2 и 3 февруари. Въпреки, че голяма част от това събитие се проведе в университетите, не по.маловажна част се проведе онлайн. Организационната платформа на събитието е викторина, където можете да правите „брейнсторминг“, да коментирате или да разработвате идеи за проекти.