Светът на статистиката

Бюлетин на Международната година на статистиката – 14 януари 2013

Статистическата асоциация Индия-Керала (KSA) и Министерството на статистиката, колежа „Св. Тома“, Palai организира на 15 и 16 март национален семинар, под заглавието „Статистическата теория и нейните приложения“. Ще бъдат поканени видни статистици, ще има презентации и конкурс за решаване на проблемите на студентите от колежите. Семинарът ще се проведе, за да отбележи годишната конференция на KSA, както и Статистика 2013. Той ще се проведе в сътрудничество с Дружеството на Бернули за Вероятности и статистика.

Канада – Статистическата служба на Канада, която е официалната статистическа служба на страната планира многобройни дейности и продукти за отбелязването на Статистика 2013, включително:

• Видео конкурс на YouTube. Целта на този конкурс е да събуди интереса им към овладяването и използването на статистически данни.

• „Crowdsourcing“ на Twitter—задава въпроса на месеца на феновете на Twitter за техните информационни нужди.

• Видео Серии – Ще бъдат произведени три видеоклипа, всеки със специфичен фокус, като например какви данни могат да бъдат от голям интерес за общините и как тези данни се използват от тях.

• Статистика 2013 на уебсайта – Страницата на Международната година на статистиката ще бъде поместена на уебсайта на агенцията.

• Кръгли маси – Агенцията ще организира серия от мини-симпозиуми в Канада с акцент върху научните изследвания и използването на статистическа информация в конкретни области.

• Кръгли маси с международен експерти – Статистическата служба на Канада ще организира конференция с представители от Икономическата комисия на ООН за Европа и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да обсъдят ръководството на Канада в международната сфера, като се подчертаят двустранните постижения във важни проекти и инициативи, като проектът за  лидерство в Международната статистика.

• Съобщения и обмен на информация на Twitter и Facebook.

Белгия – Между-университетският институт по био-статистика и статистическа Био-информатика (I-BioStat) проведе събитие по случай Международната година на Статистиката в университетския кампус на университета Hasselt в Diepenbeek, Белгия. Лектори бяха Президентът на Американската статистическа асоциация Мари Давидов и Geert Molenberghs, професор по био-статистика в университета Hasselt и Католическия университет Льовен, който също се намира в Белгия.

Португалия – Първата португалска среща по биометрия и първата португалско – галисийска среща по биометрия ще се проведе от 14 до 16 юли в университета Minho в Брага. Срещите се организират от Португалското статистически общество (SPE) и галисийското дружество за напредък на статистиката и изследване на дейностите (SGAPEIO). Тези срещи са насочени към специалисти и статистици, учени, изследователи и студенти. Техните научни програми включват кратък курс, пленарни лекции от поканените лектори и (устни и писмени) презентации.

Португалия – Португалското Статистическо общество и CTT Correios De Portugal, пощенската служба на страната, работят съвместно върху проектирането и пускането на пощенска марка, посветена на Международната година на статистиката.

Русия – Федералната държавна статистическата служба на страната (Росстат) планира за 23 и 24 май международна конференция на тема „20 години от модернизацията на руската статистика: Опит и перспективи“ в централата на агенцията в Москва. Конференцията ще се проведе във връзка с Международната година на статистиката и ще се отбележи 150-годишнината от създаването на статистически съвет на Русия и Централен статистически комитет. Росстат кани представители на държавни органи, научни и бизнес общността, колеги от международни организации и националните статистически институции, както и всички производители и потребители на статистическа информация по целия свят да присъстват на конференцията.

Индия – на 27 и 28 декември Махараджа колеж в Ernakulam се проведе Национален семинар на математическите науки и свързаните с тях области. Повечето презентации бяха в областта на статистиката. Бившият президент на Американската статистическа асоциация Sastry Pantula представи семинар на тема „Статистически, математически и компютърни науки: Невидими науки с безупречно влияние“ и обсъди целта на Международната година на статистиката 2013, за по-видимо въздействие на статистиката.

Малта – Националната статистическа служба (НСО) на страната стартира Международната година на статистиката по великолепен начин, като това беше отразено в няколко медии.

България -Териториално статистическото бюро в Хасково, част от Националния статистически институт (НСИ), бе домакин на ученици от спортното училище в града по случай Международната година на статистиката. Териториалните експерти от Службата направиха презентация „От Забавна математика до сериозна статистика“ и демонстрираха как се обработват статистически данни. Основното, което научиха  учениците е, че статистиката е наука и практика, която „облича“ числата и цифрите и им придава смисъл. Учениците също бяха запознати с изследвания на НСИ и получиха брошури с данни от анкетите на НСИ.

Великобритания – Независимата фирма на актюери и консултанти Barnett Waddingham със седем офиса в цялата страна, е поместила страница на своя уебсайт, посветена на Международната година на статистиката и във всеки делничен ден през 2013 г. представя нова статистика.

Тайланд – На 21 януари, проф. Джон Борковски от катедра „Математически науки“ на държавния университет на Монтана (MSU) проведе специална беседа за Статистика 2013, озаглавена „Модерна и по-традиционна докторска програма: Казус от докторската програма степен на държавния университет на Монтана“. По време на тази презентация, която се проведе в Департамента по математика и статистика, Thammasat на университета в Pathumthani, Борковски направи кратко въведение към магистърска програма в областта на статистиката, промени преразглеждане на програмата, обосновка за тези промени, и даде примери от новия широкообхватен изпит.

САЩ – На 13 април, Университета на Калифорния – Дейвис е домакин на симпозиум по статистическа 2013, озаглавен „Анализ на сложни и масивни данни“. Повече информация ще бъде на разположение на http://www.stat.ucdavis.edu. САЩ – JMP на SAS е планирал няколко дейности за отбелязването на  Статистика 2013, включително:

• На 23 януари в 10 часа източноевропейско време Джон Sall, съосновател и изпълнителен вицепрезидент на SAS  се представи онлайн, чрез серии от лекции. Той  обсъди дисциплината статистика, като рамка за разкриване на явления, като обърна внимание върху удоволствието от използването на статистически данни, като инструмент за откриване и въздействието на статистиката в ежедневието ни.

• JMP стартира уеб страница, на която е качен клипа, произведен от SAS, предстоящи новини и събития (включително линк към www.statistics2013.org), както и публикации в блога, свързани статистиката. Всеки месец блогът на JMP също ще помества статии от различни известни статистици и те ще бъдат представени на тази страница.

По света— На www.bs2013.org обществото Бернули промотира Международната година на статистиката на специално създадена за целта уебстраница. На страницата се помества информация за това как организациите могат да подкрепят Статистика 2013, инициативите на обществата по кампанията и др.

Испания — Статистическият институт на Каталуния е създал уебстраница за отбелязването на Статистика 2013 и за промотиране на дейностите свързани с кампанията. Основната част на страницата е блог, написан основно на каталунски, съвместно със статистическото общество на Каталуния. Директният линк към блога е: http://e2013.wordpress.com/.

Великобритания –  В „Таймс“, водеща национална медия е поместена статия от директора на центъра за статистическо образование на Кралското статистическо общество, Невил Дейвис за преподаването по статистиката,.

Малайзия — Департаментът по статистика на Малайзия промотира Статистика 2013  на своя уебсайт, като в своето новогодишно обръщение главният статистик на страната Dr. Abdul Rahman bin Hasan апелира към хората от цялата страна да подкрепят целогодишната кампания с думите: “Международната година на статистиката ще бъде отпразнувана през 2013 г. По този случай са планирани разнообразни дейности и се надявам, че всички ние ще подкрепим и ще участваме в тези дейности.”

Етиопия — По случай отбелязването на Международната година на статистиката, съвместно със статистическата асоциация на Етиопия(ESA),  статистическото общество на етиопците в Северна Америка(SSENA), и департаментът по статистика на университета в АдисАбеба (AAU) организираха публична лекция. На 27 декември, над 50 члена на ESA, департаментът по статистика на университета в АдисАбеба (AAU), специализанти и гости присъстваха на лекция, представена от д-р Мулугета Gebregziabher, доцент по биостатистика в Медицинския университет на Южна Каролина и президент на SSENA. По време на неговата презентация, озаглавена „Подготовка за голямо количество от данни: Статистически и компютърни предизвикателства“, д-р Gebregziabher говори за голямото количество данни и ролята на статистиците в осигуряването на готовността на страната.