Светът на статистиката

Бюлетин на Международната година на статистика – 8 ноември 2012 г.

Мексикански групи виждат уникални възможности за промотиране на  Статистика2013

 Нашите колеги от Мексико експериментират с няколко интересни начина за промотиране на  Международната година на Статистиката. Те са:

1)      Обърнете се към симфоничен или камерен музикален оркестър, или солист във вашия район и предложете Възпоменателен концерт по случай Международната година на статистиката с възможност за кратка пресконференция преди концерта. Обръщането към музикални отдели или училища е друга възможност.

2)      Някои страни имат старомодни легални лотарии, в които все още се използват  отпечатани лотарийни билети. Помолете служители да включат възпоменателни лотарийни билети за Международна година на статистиката. Тази промоционална идея е обичайна за много възпоменателни събития (поне в Мексико). В допълнение, може да се подготви някакво обяснение за вероятността и очаквания за публиката, като насърчаване на тегленето на лотарията.

Université de Moncton ще отпразнува Международна година на статистиката със стил

Факултетът по математика и статистика на Université de Moncton в Канада ще използва Статистика2013, за да направи презентация на силните връзки между статистиката и другите изучавани дисциплини. Вътрешно-факултетен комитет, оглавяван от  Д-р. Ту-Фам-Гия (Thu Pham-Gia), професор във факултета по математика и статистика започна работата си предишното лято с професор  Пол Дежуре (Paul Deguire), Председател на факултета и Доналд Виолет (Donald Violette), като съветници.

Празненствата ще започнат този месец и ще се състоят от две части

1)      Местни празненства: В Moncton са планирани десет конференции/презентации с презентатори по биология, компютърни науки, статистика, инженерство, околна среда, педагогика и лингвистика.

2)      Международни празненства: Конференция наречена “Статистиката и нейните взаимодействия с другите дисциплини” ще бъде проведена съвместно с виетнамските университети в град Ho Chi Minh, Виетнам, от 5 до 7 юни. Девет професори от Université de Moncton ще присъстват в разнообразни научни комитети, които ще включват над 25 световни експерти. Конференцията е получила подкрепата на няколко организации, включително ISBIS, ISBA, Minitab, Pfizer, Sanofi-Pasteur et TD Bank. Говорители с международна репутация ще присъстват на конференцията.

Регистрацията сега е отворена тук – here (http://siod.tdt.edu.vn/index.php/siod/2013)

Amstat News, Списанието „Significance“  ще помести статии и плакати

Според информация от „Amstat News“, Международната година на статистиката ще бъде отразена в предстоящи издания на Американската статистическа асоциация и списание „Significance“ в съвместна публикация на ASA и Кралското статистическо общество във Великобритания.

Януарския брой на Amstat News ще постави под прожектора Статистика2013 с информационна статия от изпълнителния директор на ASA Рон Васерщайн, както и специален промоционален плакат. Освен това, през следващата година, редакторът Меган Мърфи ще промотира Статистика2013 със специални статии всеки месец.

През февруари, списание Significance ще постави под прожектора Международната година на статистиката със специална корица. Вътре във възпоменателното издание читателите ще намерят плакат на корицата, който могат да разтворят и да поставят в обществена зона.

Ние Ви насърчаваме да проверявате всяко списание, да предавате статиите във Вашите офиси и да използвате сгънатите плакати за насърчаване на Международната година на статистика.

Правителствени агенции на САЩ промотират Статистика2013

Многобройни правителствени агенции на САЩ промотират Статистика2013 на техните уебсайтове. Ето част от тях:

Специална благодарност към агенциите за добре свършената работа в подпомагането на разпространението на информацията за Международната година на статистиката към обществеността и техните вътрешни аудитории и повишаване на осведомеността за статистиката на ключовите им партньори.

ASA стартира програмата Significance Gift Subscription

При отбелязване на Международната година на статистиката, Американската статистическа асоциация (ASA) е направила нов безплатен абонамент за списание Significance на неговите членове от гимназиите,.

Чрез тази специална програма членовете на ASA  могат да предоставят на гимназия, местно училище, или университет по техен избор, освободен от данъци безплатен абонамент за списание Significance.

ASA ще промотира тази уникална програма през 2013 г. и след това на своите членове, като отличен начин да се въведат учениците от гимназиите и евентуално следващото поколение статистици в търсенето на възнаграждаваща кариера в областта статистическата науки.