Премини към основното съдържание

Работен семинар на тема „Пробно преброяване на населението и жилищния фонд - 2011”

Публикувано на: 29.07.2010 - 16:55
Ръководството на НСИ проведе двудневен работен семинар с директорите на Териториалните статистически бюра (ТСБ) и с дирекциите „Демографска статистика” в Стара Загора, Плевен и Велико Търново по повод подготовката на Пробното преброяване на населението и жилищния фонд, което ще се проведе в периода 1-14 септември 2010 г.
На срещата в Учебния център на НСИ в с. Сливек бяха обсъдени план-графикът на дейностите, комуникационната програма, назначаването на преброителните комисии и подбора на преброителите. Доц. д-р Мариана Коцева изтъкна необходимостта от провеждане на обучение на служителите от ТСБ, ангажирани с пряко участие в процеса, както и на наетите преброители и контрольори по места. Беше взето решение в екипите, които ще провеждат преброяването, да има и пряко участие на служители от Централно управление на НСИ. Внимание беше отделено и на преброяването по Интернет, което се прави за първи път в България.
Пробното преброяване ще бъде проведено в населени места в 3 области – Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Основните мотиви за избор на тези населени места са:
  • По отношение на броя на населението. Целесъобразно е той да бъде в рамките на около 0.5% от цялото население. Този дял е обичаен за повечето европейски страни, но зависи и от бюджета, отпуснат за преброяванията. Тази съвкупност ще бъде достатъчно представителна и надеждна по отношение на признаци като възраст, семейно положение, образование, брой домакинства и семейства и др. При брой на населението в България в края на 2009 г. около 7 млн. 580 хил. души, се предвижда при пробното преброяване да бъдат обхванати около 35-40 хил. души. Същевременно населението следва да бъде пропорционално разпределено по признака местоживеене. При избора на населените места е взето под внимание и етническата структура на населението.
  • По отношение на жилищния фонд. В избраните населени места трябва да съществува разнообразен сграден, вилен и жилищен фонд. Важно е при пробното преброяване да се преброят както еднофамилни къщи, така и жилищни блокове. В дворните места на избраните села трябва да има летни кухни, стара и нова къща, селскостопански постройки, т. е. налице да са най-типичните случаи от практиката.
  • По отношение на стопанската дейност. В избраните населени места следва да съществуват функциониращи фирми от различни браншове, което позволява да се експериментира програмата на преброяването по отношение на социално-икономическите характеристики на населението.
  • По отношение на миграцията на населението. Пробното преброяване трябва да включва и достатъчна на брой съвкупност от сменили местоживеенето си лица през периода между преброяванията. Особено актуална е информацията както за имигрантите в страната, така и за емигрантите. Ежедневно пътуващите лица до други населени места, в които работят или учат също трябва да бъдат обект на пробното преброяване.