Премини към основното съдържание

ООН обяви 20 октомври за Световен ден на статистиката

Публикувано на: 07.07.2010 - 14:28
Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обяви 20 октомври за Световен ден на статистиката. С това си решение ООН ще продължи да насърчава развитието на националните статистики и да подобрява тяхната съпоставимост, да координира статистическата работа, свързана със събирането, съхранението и разпространението на информация.
В резолюцията на ООН се казва: „Признавайки основното значение на устойчивото развитие на капацитета на националните статистики да произвежда надеждни и навременни статистически данни и показатели за измерване на напредъка на една страна, което е необходима основа за информирано вземане на решения по политиките и за мониторинг на целите на хилядолетието за развитие на национално, регионално и международно ниво”.
Много държави членки и някои региони вече празнуват официалната статистика чрез различни национални и регионални инициативи. На 20 октомври 2010 г. за първи път под егидата на Организацията на обединените нации Световния ден на статистиката ще премине под общата тема: „Отпразнуване на многото постижения на националните статистики” и основните ценности на службата, почтеността и професионализма.
България като една от 55-те държави съавтори на резолюцията, ще се включи в честването на Световния ден на статистиката.