Премини към основното съдържание

130 години Българска статистика

Публикувано на: 25.06.2010 - 09:45
На 25 юни 1880 г. е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерство на финансите. Това е началото на статистическата институция в България.
Във връзка с честването на 130-годишнината на Българската статистика, НСИ създаде блог, който се намира на адрес: www.nsi.bg/blog.

Блогът съдържа любопитни факти от историята на Българската статистика, фотоизложба, връзки към дигиталната библиотека, Евростат и други. В него ще има възможност да се публикуват мнения на потребители на статистическа информация.
По повод празника в 28-те Териториални статистически бюра ще бъде обявен ден на отворените врати. Всички желаещи ще могат да се запознаят с начините за събиране, обработка и разпространение на статистическите данни. Съпътстващите прояви са разнообразни: презентации, изложби, пресконференции, разпространение на брошури, дипляни, срещи с партньори, ученици, студенти.
В библиотеката на Националния статистически институт в гр.София /ул.”Панайот Волов”2/ е експонирана изложба на тема „130 години Българска статистика”, която може да бъде посетена всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа.
Отбелязването на юбилея започна още в началото на годината с пътуващата изложба, съдържаща фотоси от статистически издания и документи, която беше експонирана в много градове в страната. По същото време се проведоха конференции и кръгли маси за ролята и значението на статистическите изследвания в развитието на икономиката и обществото.
Най-представителното събитие с международно участие, на което ще бъде отбелязана 130-годишнината, е предстоящата 96-та Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС (DGINS) и Шестото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (ESSC), които ще се проведат на 29 септември - 1 октомври 2010 г. в София. Повече информация за конференцията може да намерите на сайта е http://www.dgins-sofia2010.eu.