Премини към основното съдържание

Министерски съвет утвърди програмата на НСИ за Преброяване 2011

Публикувано на: 23.06.2010 - 12:15
Програмата за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 година бе приета днес на заседание на Министерския съвет. Програмата съдържа нормативната база, етапите на преброяването, организацията и подготовката, общите принципи за провеждане, методологията, районирането на населените места, разяснителни данни и начините за обработка на информацията.
Основната задача на преброяването на населението е получаване на статистически данни общо за страната и по отделни административно-териториални деления за броя и състава на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етно-културни признаци, за размерите и характеристиките на сградния и жилищен фонд в зависимост от конкретната социално-икономическа и демографска ситуация на страната.
Преброяванията на населението през последните десетилетия обикновено включват въпроси за наличния сграден, жилищен и вилен фонд, и за жилищните условия на населението. Тази информация е в основата на цялостната политика, провеждана от държавата в тази област през периода между две преброявания.
В същото време тяхното организиране и провеждане не трябва да се приема като чисто статистическа дейност. Преброяванията винаги са обслужвали информационните потребности на широк кръг от специалисти във и извън управлението, които в своята дейност се нуждаят от богата и точна демографска и социална информация за вземане на оптимални управленски решения.
Новости при Преброяване 2011 г.
• За първи път преброяванията в страните-членки на Европейския съюз ще се провеждат в съответствие със специално приет Регламент № 763 от 2008 г. Референтната година за преброяванията в Европейския съюз е 2011.
• Предвидена е възможност да се използва интернет за попълване на електронен формуляр. Гражданите, които няма да ползват тази възможност, ще бъдат посетени от преброители по местоживеене.
• При районирането на населените места ще се приложи съвременната технология «Географска информационна система» (ГИС). Това ще доведе до намаляване на разходите по районирането и осигуряване на обхвата на улиците и сградите като се включат новопостроените жилищни сгради и жилища.
В съответствие със Закона за преброяването през септември 2010 г. в областите: Плевен, Велико Търново и Стара Загора ще се проведе пробно преброяване, което напълно ще възпроизведе основното преброяване. Чрез него ще се тества цялостния инструментариум и организацията на преброяването. Ще се получи и предварителна представа за броя на лицата, които ще използват възможностите на глобалната мрежа Интернет за попълване на електронен преброителен формуляр, както и ще се тества самият е-формуляр.