Премини към основното съдържание

Заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси

Публикувано на: 29.04.2010 - 17:20
На 29 април 2010 година в Министерския съвет се проведе заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси (НССЕВД). От страна на Националния статистически институт участие в заседанието взеха доц. д-р Мариана Коцева – председател на НСИ и член на НССЕВД, и Иван Балев – директор на дирекция “Демографска и социална статистика”.
Доц. Мариана Коцева направи презентация на тема "Изучаване на етническия състав на населението в България при преброяванията" като точка от дневния ред на заседанието. В презентацията се акцентира на преброяванията на населението като единствен официален източник на информация за етническия състав на населението, за съблюдаването на основните принципи на доброволност и самоопределение при отговорите на въпросите за етническа група, майчин език и вероизповедание. Представени бяха и три нови въпроса (дали лицето владее български език, дали владее други езици и дали е религиозно), чрез които се цели да се обогати информацията за етническия състав на населението.
Доц. Коцева запозна аудиторията и с възможността за използване на информацията от предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд на различните административни и териториални нива – области, общини, населени места, контролни райони и преброителни участъци.