Премини към основното съдържание

Делегация на НСИ ще посети Русия и Азербайджан

Публикувано на: 21.04.2010 - 16:00
Ръководителите на националните статистики на Азербайджан, България и Германия се срещат в Баку
Делегация на Националния статистически институт, водена от председателя доц. д-р Мариана Коцева, ще посети Москва и Баку, където ще има официални срещи в Статистическата служба на Руската Федерация (РОССТАТ) и в Държавния статистически комитет на Република Азербайджан (ДСКРА). Госпожа Коцева ще бъде придружавана от заместник-председателя на НСИ г-н Мустафа Зинал и главния секретар г-н Веселин Василев.
От 22 до 25 април 2010 г. делегацията ще посети РОССТАТ по покана на неговия ръководител г-н Александър Суринов. По време на срещата ще бъдат обсъждани въпроси за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между двете институции в областта на статистика на външната търговия, прилагането на ГИС в разпространението на статистическа информация и on-line подаване на статистически данни. Предвижда се и среща с г-н Владимир Соколин, председател на Статистическия Комитет на ОНД.
След визитата в Москва, от 25 до 28 април 2010 г. , българската делегация ще участва в Баку в тристранна среща на ръководителите на националните статистики на Азербайджан, България и Германия. Домакин на форума е Държавният статистически комитет на Република Азербайджан.
Тристранната среща в Баку е първа по рода си в този формат и е в рамките на на стартиралия в края на 2009 г. двегодишен Туининг-проект AZ08/ENP-PCA/FI/06 „Помощ за Държавния статистически комитет на Република Азербайджан за достигане на европейски стандарти в областта на националните сметки, ненаблюдаваната икономика, бизнес-статистиката и индекса на цените на производител”, който се реализира от консорциум между Федералната статистическа служба на Германия и НСИ.
По време на срещата ще бъдат подписани Съвместна декларация за намеренията на статистическите служби на Азербайджан и Германия и двегодишна Програма за действие в изпълнение на Спогодбата между НСИ и Държавния комитет по статистика на Република Азербайджан. Програмата съдържа конкретни мерки за обмен на информация и експертен опит между НСИ и ДСКРА в областта на статистиката на доходите и условията на живот, домакинствата, социалното включване/изключване, разходите за труд на работодател, селското стопанство, търговията, услугите, туризма, както и в използването на географски информационни системи за регионална статистика и др.