Премини към основното съдържание

257 изследвания ще направи НСИ през 2010 г.

Публикувано на: 03.02.2010 - 15:00
Министерски съвет прие Отчета за дейността на Националния статистически институт и органите на статистиката през 2009 г. и Националната статистическа програма за 2010 г.
257 изследвания ще направи Националният статистически институт (НСИ) през т. г. според утвърдената от правителството Национална статистическа програма за 2010 г. Резултатите от тях ще осигурят подробна информация за явленията и процесите в демографската и социалната област, макриокономиката, бизнеса, селското стопанство, околната среда и др.
През септември ще стартира пробно Преброяване на населението и жилищния фонд в страната, което ще обхване 0,5% от гражданите или около 35 хил. души. В програмата са посочени и задачите, които трябва да се предприемат за подготовка на преброяването на населението и жилищния фонд през 2011 г. Изследването ще осигури подробна информация за явленията и процесите в демографията и социалната област, бизнеса. През март ще бъде проведено и преброяване на земеделските стопанства в Република България.
За първи път през тази година ще бъде направено пилотно изследване за потреблението на енергия от домакинствата, използването на електронната търговия от бизнеса и др. Друга важна информация, която НСИ ще събира, е за физическото възпитание и спорта.
Във връзка с оптимизирането на разходите и намаляване на натовареността на респондентите са направени промени в периодичността на някои изследвания, организацията и сроковете за събиране на данни.
Приоритетите в работата на НСИ и другите органи на статистиката през годината са:
- подготовка за Преброяване на населението и жилищния фонд 2011 и провеждане на пробното преброяване през септември 2010 г.
- провеждане на Преброяване на земеделските стопанства през 2010 г.
- промяна на методологията с цел предоставяне на тримесечна статистическа информация за развитието на икономиката общо и по отделни сектори;
- разширяване на обхвата на произвежданата регионалната статистическа информация с цел подпомагане, кандидатстването, изпълнението и отчитането на резултатите от усвояване на европейските фондове;
- въвеждане на он-лайн подаване на месечната и тримесечна статистическа информация от бизнеса с цел намаляване на натоварването, оптимизирането на разходите и съкращаване на времето за производство на статистическа информация;
- оптимизиране на разходите за производство и разпространение на статистическа информация с цел изпълнение на задачите от Националната статистическа програма 2010 г. в рамките на редуцираните бюджети на НСИ и другите органи на статистиката.
В периода 29.09.-1.10.2010 г. България в лицето на НСИ ще бъде домакин на годишната среща на върха на ръководителите на европейските статистически служби на страните-членки на ЕС, на която ще се обсъдят стратегическите приоритети в развитието на европейската статистика до 2020 г. в отговор на дългосрочната визия за ЕС до 2020 г., която се очаква да се обсъди и приеме в най-скоро време.