Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 3 - 4/2011 г.

Публикувано на: 05.10.2012 - 15:38
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че излезе от печат списание „Статистика”, брой 3 - 4 за 2011 година. Изданието е на български език с резюмета на английски и руски език и включва рубриките:
I. Теория и методология на статистическите изучавания.
II. Статистически изследвания и анализи.
III. Историческо развитие на статистическата теория и практика.
IV. Информации, рецензии, консултации.
 
За разширяване на разпространението на информацията от преброяването на населението и жилищния фонд, и повишаването на нейната обществена приложимост и полезност Редакционната колегия на сп. „Статистика”, орган на НСИ, взе решение в поредни броеве да бъдат представени аналитични материали и таблици с основни статистически данни за населението и жилищния фонд. За някои важни социални проблеми и обхванатото в тях население ще бъдат публикувани авторски аналитични статии. Ще продължи и публикуването на теоретични, методологични и аналитични материали от областта на статистическата теория и практика и анализирането на социалните и икономическите процеси.
 
І. В рубриката „Теория и методология на статистическите изучавания” са публикувани:
Измерване на човешкия капитал в икономиката. Приложение за България  - автор Ралица Симеонова-Ганева, д-р, главен асистент в Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски”.
Статията има две основни цели. Първата е да направи преглед на най-често използваните методи за измерване на човешкия капитал в макроикономическия анализ. Представени са в синтезиран вид методите, които използват различни образователни характеристики като ниво на грамотност на населението, коефициенти на записване в образователната система, степен на образованост и среден брой години образование, доходи от труд и качество на образованието. Предизвикателство пред икономическото измерване е решаването на проблемите, свързани с изхабяването на човешкия капитал, както и тези, отнасящи се до качеството на полученото образование. Друг недостатък на прилаганите подходи произтича от наложената по обективни причини принципна постановка, че полученото образование води до еднакво натрупване на човешки капитал при всички обучени. Включването на индивидуалните фактори в измерването на запаса от човешки капитал все още е нерешен проблем в икономическата теория и емпирика. Втората цел на статията е да приложи част от тези подходи за икономиката на България в годините на комунизма (за които няма такива публични данни). В резултат на това изследването предоставя годишни данни, измерващи нивото на човешкия капитал в страната, за целите на бъдещи емпирични анализи.
Регионален анализ на процеса за съответствието между търсенето и предлагането на труд в Република България  - автор Пламен Петков, д-р, доцент в катедра „Математика и статистика” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов.
В настоящото изследване с помощта на концепцията за агрегираната крива на Бевъридж се изследва ефективността на процеса по стиковане (съгласуване) на свободните работни места с търсещите работа, като се използват панелни данни за областите в България. Въз основа на месечни данни, обхващащи периода от януари 2004 г. до май 2011 г., чрез панелния подход с иконометрични методи се анализират регионалните аспекти на процеса по стиковане. Панелният подход е осъществен с тестване на иконометрични модели, оценени както с обединения метод на най-малките квадрати, така и с моделите, отчитащи влиянието на фиксирания и случайния ефект. С диагностични критерии се установява, че най-подходящ е методът с фиксиран ефект.
Използване на латентни променливи при въвеждане на липсващи данни - автор Деян Лазаров, главен асистент в Бургаския свободен университет.
В изследването се разглеждат липсващите стойности и се предлага възможност за техния анализ чрез латентни променливи. Първоначално се определя механизмът на поява на самите липсващи стойности, като за целта се използват и възможностите на клъстерния анализ. Като пример се използва Наблюдението на работната сила, проведено от НСИ през 2007 г. в България. В анализа попадат единиците, които са били заети в този период от време. Изолират се три основни признака, при които се проявяват липсващи стойности (ЛС). След анализ на механизмите на поява на самите ЛС се установи, че той е неслучайно липсващ (НеСЛ). Прилага се последователен клъстерен анализ (К-средни) за обособяване на специфични две групи от единици, при които се наблюдава значимо различие в проявата на значенията при различните признаци. За илюстрация на метода се използва една от групите - „Клъстер 7”. Прилага се първо обяснителен факторен анализ, а след това и потвърдителен за обособяване на различните латентни променливи-фактори. Наблюдава се появата на една латентна променливар обхващаща всички признаци с ЛС, наречена „missing”. На базата на получените резултати се предлагат възможности за използването на тази латентна променлива „missing” като фактор в последващия анализ и въвеждане на самите ЛС.
 
ІІ. В рубриката „Статистически изследвания и анализи” са включени статиите:
Оценка на възпроизводственото поведение на жените в България по данни от преброяването на населението през 2011 година - автор Тодор Калоянов, д-р, доцент в катедра „Математика и статистика” в УНСС.
В статията е проведен сравнителен анализ на възпроизводственото поведение на жените в Р България по данни от Преброяване 2011. Обект на изследването са жените, които към момента на преброяването са в границите от 12 навършени години до 69 години. Кохортите са образувани по петгодишни възрастови интервали, което позволява ясно отграничаване на различните поколения и установяване на съответните промени, които са настъпили в тяхното поведение във времето. Анализът включва и сравнения на разпределенията, получени при допълнително включване и на признака „етническа група“, което позволява да се търси общото и различното във възпроизводствените модели на жените от основните етноси в нашата страна.
Инвалидизация на населението в България - автор Йордан Калчев, д-р, доцент в катедра “Социология” на Югозападния университет „Неофит Рилски” - Благоевград.
Разработването и прилагането на ефективна социална политика за обществената интеграция и осигуряването на условия за пълноценен живот на хората с увреждания от страна на държавата изисква осигуряването на информация за тази част от населението. В програмите на преброяванията на населението след 1992 г. са включени индикатори за идентифициране на хората с увреждания, като е приложен принципът на доброволността при регистрацията.
В статията е направен анализ на измененията в инвалидизацията на населението през последните двадесет години, на основните социално-демографски и икономически характеристики на хората с увреждания и на установената степен на намалена работоспособност от специализираните медицински експертизи. В анализа са използвани абсолютни и относителни измерители на обхвата и равнището на инвалидизацията сред населението, част от които са представени в табличен и графичен вид.
Религията - опора на социалната солидарност (на английски език) - автор Мария Серафимова, д-р, доцент в катедра „Социология” на Югозападния университет „Неофит Рилски” - Благоевград.
Богатата база от данни, както и резултатите от различни социологически изследвания, дават възможност за сравнителен анализ и разбиране на многоцветната „картина” на религиозността в днешните общества. Възможни са отговори на въпросите, свързани с ролята на религията във всекидневния живот на обикновените хора, в реалните им дейности, с влиянието на религиозните общности, в които те живеят. Тази „картина” постоянно се допълва. Отнася се до специфичен тип изследователска перспектива, насочена към търсене отвъд емпиричното, защото дадени процеси невинаги могат да бъдат разрешени категорично и окончателно.
 
ІV. В рубриката „Информации, рецензии, консултации” е поместена информацията:
Полезно и своевременно изследване  - автор Тодор Тодоров, д-р, доцент в Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов.
Рецензия за книгата „Определяне на етническия състав чрез преброяванията на населението” с автор Димитър Аркадиев, д-р, доцент във Великотърновския университет.
 
Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева.
Цена за 3-4/2011: 12.00 лева.
 
Изданието може да бъде закупено в:
• Библиотеката на НСИ на ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове.
 
Заплащането на абонамент се извършва:
1. В брой - в касата на НСИ,
гр. София 1038,
ул. „П. Волов” № 2.
2. По банков път
Банкова сметка на НСИ:
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01
BIC: BNBGBGSD
БНБ - СОФИЯ