Премини към основното съдържание

Старши експерт в отдел „Годишна бизнес статистика и бизнес регистри“, дирекция „Бизнес статистика“ в ЦУ на НСИ

Публикуван на: 25.04.2024 г.
Краен срок за подаване на документи: 09.05.2024 г.
 

ОБЯВЛЕНИЕ

Национален статистически институт (НСИ) – гр. София, ул. „Панайот Волов” № 2, на основание чл. 10а от Закона за държавния служител, чл. 14 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители и Заповед № РД-05-292/25.04.2024 г. на председателя на НСИ

Обявява:

I. Конкурс за длъжността „старши експерт“ в отдел „Годишна бизнес статистика и бизнес регистри“, дирекция „Бизнес статистика“ в централно управление (ЦУ) на НСИ.

II. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативни актове за заемане на длъжността:
1. Минимална образователно-квалификационна степен – бакалавър;
2. Професионален опит – 2 години или ранг IV младши.

III. Допълнителни изисквания:
1. Професионална област – Икономика или друга хуманитарна специалност;
2. Компютърна грамотност.

IV. Начин на провеждане на конкурса – решаване на тест за познания от професионалната област на длъжността и относно администрацията, и интервю.

V. Българските граждани, които са преминали срочна служба в доброволния резерв по чл. 59, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.

VI. Кандидатите за участие в конкурса следва да представят документи, както следва:
1. заявление по образец, съгласно Приложение № 3 към чл. 17, ал. 2 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители;
2. декларация от лицето за неговото гражданство, както и за обстоятелствата, че е пълнолетно, не е поставено под запрещение, не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода и не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;     
3. копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен и допълнителна квалификация (ако дипломата на кандидата за придобито в Република България образование е вписана в Регистъра на завършилите студенти и докторанти, в заявлението се посочват номер, дата и издател на дипломата, а ако документът за признаване на придобитото в чужбина образование е вписан в регистрите за академично признаване на Националния център за информация и документация, в заявлението се посочват номер, дата и издател на документа за признаване, като копие на диплома не се прилага);
4. копия от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит или придобит ранг. 

VІI. Документите за участие се представят от кандидатите лично или чрез пълномощник (с пълномощно в съответствие с Приложение № 3 към чл. 17, ал. 2 от  НПКПМДСл) всеки работен ден  от 9:00 до 17:30 часа в сградата на Националния статистически институт, София, ул. „Панайот Волов“ № 2, ниско тяло, етаж 4, стая 418. 
Документите може да бъдат подадени и по електронен път на адрес: [email protected], като заявлението по чл. 17, ал. 2 от НПКПМДСл и декларацията по чл. 17, ал. 3, т. 1 от НПКПМДСл - задължително се подписват от кандидатите с електронен подпис. 
С входящ номер и дата се регистрират само заявленията, към които са представени всички посочени в тях документи.
Срокът за приемане на документите е до 14 (четиринадесет) дни след публикуване на обявлението за провеждане на конкурса.
При подаване на документите лично или чрез пълномощник кандидатите се запознават на място с длъжностната характеристика на конкурсната длъжност и пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2 от ЗДСл. При подаване на документите по електронен път кандидатите получават длъжностната характеристика и информацията за пречките за назначаване, посочени в чл. 7, ал. 2 от ЗДСл, на посочения от тях е-mail.

VIII. Списъците и всички други съобщения във връзка с конкурса ще се обявят на интернет страницата на НСИ и на информационното табло на НСИ.

IX. Кратко описание на длъжността:
Участва в:
работата по провеждането на включените в Националната статистическа програма изследвания в областта на СБС, FATS, PRODCOM и статистиката на предприятията;
разработването и актуализирането на алгоритмите за изчисляване на показателите по СБС, FATS и PRODCOM;
разработването и актуализирането на изходите от ИСБС за изчисляване на показателите по СБС, FATS и PRODCOM;
валидирането и преобразуването на данните по СБС, FATS и PRODCOM в необходимия технически формат.

Ние Ви предлагаме:
• Възможност за професионално развитие и придобиване на разнообразни нови знания и умения в институция с дългогодишна история и традиции;
• Възможност за получаване на допълнително възнаграждение при участие в национални и международни проекти;
• Допълнително възнаграждение за постигнати резултати;
• Допълнителен платен годишен отпуск;
• Средства за представително облекло и др. 
Ако сме Ви заинтригували и припознавате себе си в изложеното по-горе, можете да станете ценна част от екипа на Националния статистически институт.

X. Размер на основната месечна заплата за длъжността – 1900 лв.
При определяне на индивидуалния размер на основната заплата на спечелилия конкурса кандидат се отчитат нивото на заеманата длъжност, изискванията за нейното заемане съгласно Закона за държавния служител, Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и Вътрешните правила за работната заплата в НСИ.